Peloponnesos
Vakantie Messinia - Peloponnesos Griekenland
In mijn jeugd leerde ik de geschiedenis van Griekenland, die zich voornamelijk afspeelde op de Peloponnesos. Een gebied met zoveel geschiedenis, zou toch ook een prima basis moeten zijn voor een vakantie. Zo toog ik naar deze bestemming en kwam tot de ontdekking dat dit deel van Griekenland zo mooi is, dat ik het niet kon laten om ook hier naar vakantiewoningen op zoek te gaan. Ik vond deze in verschillende delen. Bijvoorbeeld in Messinia, waar ik erg gecharmeerd raakte van Stoupa en omgeving. De bouwstijl moet altijd zijn in de typische architectuur van deze regio. Dit geeft een bijzondere uitstraling en u waant zich in oude, Byzantijnse oorden. Maar ook in Gialova en omgeving voel ik me thuis. Waar het landschap wat minder grillig is, mijn goede vrienden wonen en ik me altijd welkom voel. En onlangs ontdekte ik het lieflijke Kalo Nero. Alsof ik terug in de tijd reisde.
Het “eiland van de Pelops”, de Peloponnesos, heeft alles voor een gevarieerde vakantie. Messinia is het zuidelijkste deel van de Peloponnesos. Het klimaat is hier mild. De zon schijnt vrijwel altijd. Uitgestrekte zandstranden en rotsachtige kusten wisselen elkaar af en zorgen, samen met het bergachtige achterland, voor een paradijselijk landschap. De karakteristieke dorpen met hun bewoners dragen bij aan een rustgevende sfeer. Al in oeroude tijden hebben mensen dit land kennelijk weten te waarderen. Zij hebben hun blijvende sporen nagelaten, waar wij vandaag de dag het fruit van plukken. Veel historische bezienswaardigheden liggen op de Peloponnesos, omringd door een schitterende natuur. Ook de olijfbomen met hun grillige basten springen hier in het oog. De bekende Kalamata-olijf heeft hier zijn oorsprong. U kunt zich voorstellen dat de olie die hiervan gewonnen wordt, rijkelijk vloeit in de smakelijke keuken van de Peloponnesos.
Meer informatie over Messinia - PeloponnesosThemavakanties Messinia - Peloponnesos
Over Messinia - Peloponnesos
Bezienswaardigheden Peloponnesos
Peloponnesos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.
BekijkDorpen
Messinia kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.
BekijkWandelen
De Peloponnesos leent zich uitstekend om te wandelen. In samenwerking met ons agentschap hebben wij een interessant wandelprogramma voor u samengesteld. Op deze wijze maakt u kennis met het prachtige landschap en de geweldige vergezichten. Een Engelstalige, ervaren gids begeleidt de tochten in kleine groepen en weet veel te vertellen over wat u allemaal te zien krijgt.
BekijkAutorondreis
Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.
BekijkCombinaties
De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.
BekijkExcursies
Om uw verblijf op de Peloponnesos nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terechtkomt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.
BekijkIn de Griekse mythologie komt de godenzoon Pelops voor. De naam van zijn vader, Tantalus, is vast ook wel bekend. In het Nederlands kennen we de uitdrukking een Tantaluskwelling. Wie nog eens terugzoekt in de boeken waarom de andere goden Tantalus zo gekweld hebben, begrijpt ook dat de arme Pelops het verdiende vernoemd te worden in dit land Pelopónnesos. Dit betekent overigens eiland van Pelops.
Peloponnesos gisteren
Er zijn talloze ruïnes en musea op de Peloponnesos, bijvoorbeeld Olympia, Nemea, Mycene, Epidavros, Mistras en het paleis en het graf van koning Nestor. Men kan niet om de archeologische restanten van duizenden jaren terug, heen. Tot circa 600 v.Chr. was het huidige Griekenland een verzameling steden die onderling om de macht streden. Dat waren bijvoorbeeld Korinthe, Sparta en Athene. In Sparta moesten ouders de opvoeding van hun zonen vanaf de kleuterleeftijd overlaten aan de regeerders. Ze werden getraind in slaafse gehoorzaamheid, het verdragen van hitte en kou, pijn en zware arbeid en vooral in vechten. Sparta kreeg aldus het sterkste leger en de macht op de Peloponnesos. Hier komt de uitdrukking ‘een Spartaanse opvoeding’ vandaan.
Kort na 500 v.Chr. bedreigde de machtige staat Perzië de Griekse steden en staten. Er werden zee- en veldslagen gevoerd. Totdat omstreeks 350 v.Chr. in Macedonië sterke leiders opstonden. Deze Griekse staat onderwierp al de andere en dwong hen mee op te trekken naar Perzië. Onderweg werden het zuidoosten van Europa en West-Azië onderworpen. Griekenland werd een wereldrijk, het Helleense Rijk. Rond het begin van onze jaartelling kwam een nog sterker rijk op, het Romeinse Keizerrijk. Het strekte zich uit over bijna geheel Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Tot ongeveer het jaar 400. Toen viel het West-Europese deel uit elkaar. Het oostelijke deel hield stand. De keizer verplaatste zijn residentie naar Byzantium, het tegenwoordige Istanbul. Met dit Byzantijnse Rijk was eigenlijk het Helleense Rijk herboren.
Video van Messinia - Peloponnesos
Kerken, kastelen en vestingen
Vrijwel alle Grieken behoren tot de Grieks-orthodoxe kerk. De kerk hield, tot voor kort, de burgerlijke stand voor de regering bij. Dat kon gemakkelijk, want alle Griekse baby’s werden toch gedoopt, alle huwelijken in de kerk gesloten en elke begrafenis werd door de priester geleid. In elk dorp staat dan ook minstens één kerk. Ook de kastelen en burchten zijn rijk vertegenwoordigd. Die vele kerken en vestingwerken hebben iets met elkaar te maken. Omstreeks het jaar 1000 werden er stukken van het Byzantijnse Rijk in Azië afgeknabbeld door islamitische Turken. Vanuit West-Europa kwamen legers van ridders, burgers en boeren hulp bieden. Deze West-Europese aanvallen heetten kruistochten, omdat ze tot doel hadden de Turken te verjagen uit de christelijke bedevaartsoorden in het tegenwoordige Israël. Na 1200 verplaatsten de legers van de West-Europeanen, door de Grieken Franken genoemd, en van de Turken zich meer en meer naar Griekenland. De Grieken vroegen en kregen hulp van de rijke en machtige handelsstad Venetië. Venetianen, Franken en Turken hebben overal in Griekenland vestingen gebouwd om de door hen bezette stukken te verdedigen. De Turken bleken uiteindelijk het sterkst en bleven de baas tot 1826. In sommige delen van Griekenland zelfs nog bijna 100 jaar langer.
Pelopónnesos vandaag de dag
Honderd jaar geleden is het loodrechte Kanaal van Kórinthos gereed gekomen, na bijna 1900 jaar graven. Van onder andere de Romeinse keizer Nero is bekend dat hij er duizenden joodse slaven aan het werk heeft gezet. Later hebben de Venetianen de draad weer opgepakt, maar pas kort voor 1900 is het gelukt het te voltooien. Daarmee is Pelopónnesos een echt eiland geworden. Dit graafwonder is een ware bezienswaardigheid. Zeereuzen worden nietige speelgoedbootjes als zij tussen de steile, tientallen meters hoge rotswanden, door het slechts vijfentwintig meter brede kanaal met een diepte van acht meter worden gesleept.
Landschap op de Peloponnesos
Het landschap is zeer bergachtig. De hoogste toppen reiken tot boven de 2000 meter en zijn ‘s winters met sneeuw bedekt. De bergen hebben vaak grillige vormen doordat het gesteente in de loop van de eeuwen is aangetast door weer en wind. Er zijn kloven, mysterieuze grotten en duizelingwekkende ravijnen. Ook ondergronds zijn rivieren uitgeslepen waardoor het water van de winterregen op grote diepte zijn weg vindt. Dankzij dit laatste is er ook op de berghellingen verrassend veel boomgroei. Het meest vallen de olijfbomen op. Allereerst door hun prachtig gevormde stammen die eruit zien als creatief vlechtwerk, maar ook door het grote aantal. In welke richting men ook reist, voortdurend komt men langs of zelfs door olijfboomgaarden. Verder wijzen ook hier op vele plaatsen de ranke cipressen met hun spitse toppen hoog de lucht in. In de lagere delen bloeien talloze bloemen in overdaad. Hogerop groeien slechts lage struiken. Sommige daarvan leveren bekende kruiden zoals tijm, oregano en rozemarijn. Het zijn vooral gewassen als vijgen, druiven, perziken, sinaasappels en tomaten die men in de omgeving van de dorpen aantreft. In de zomer en in het najaar sieren bloemen zoals brem, oleander en bougainville het landschap.
Bekijk alle vakanties
Beleef Messinia - Peloponnesos 360 graden
Ook leuk om te lezen
Dolines van Didyma
Savvas in GriekenlandAan de voet van de berg bij het dorp Didyma, ligt een geologisch fenomeen dat vergelijkbaar is met de grot van Melissani op Kefalonia. Daar waar het op Kefalonia een ondergronds meer betreft, zijn het in de vallei bij Didyma twee grote kraters die u doen verbazen.
Reisverhaal
Zomer op de PeloponnesosHet is zondagmorgen in Kardimili en ik zit op het balkon van mijn appartement met een geweldig uitzicht op zee, over de boom met citroenen en olijfbomen heen. Om mij heen enkele, veelal vierkante huizen met hun oranjerode daken. Het lijken wel paddestoelen.
Op studiereis naar de Peloponnesos en Zakynthos
StudiereisDoor de werkzaamheden bij Ross Holidays hebben de werknemers het geluk om op studiereis te mogen gaan. Dat wil zeggen dat zij de accommodaties en bestemmingen ook daadwerkelijk gaan zien en beleven. Zo krijgen de collega’s een nog completer beeld van al het moois dat Ross Holidays aanbiedt om u vervolgens zo goed mogelijk te kunnen adviseren.