Parga, Epiros
In de 13e of 14e eeuw vluchtten mensen uit het oosten van het Byzantijnse Rijk naar het westen. In het oosten bedreigden immers de islamitische Turken de hoofdstad Byzantium en omstreken. Van al die vluchtelingen vestigden velen zich op de plaats waar nu Parga ligt. Zij waren doodsbang toen de Turken steeds meer grondgebied van Griekenland in bezit kregen. Daarom drongen zij er sterk op aan dat de rijke en sterke stad Venetië hen te hulp kwam.
De Venetianen bouwden op de heuvel boven het dorp een vesting. Deze staat er nu nog steeds. De Venetiaanse soldaten hadden destijds een prachtig uitzicht toen zij het land en de zee aftuurden of de muzelmannen in aantocht waren. Ze hadden geluk, want zij kwamen niet, tenminste voorlopig. Zij zaten wel dichtbij want in Ioánnina waren ze de machthebbers. Toen ze dichterbij kwamen, bouwden ze een tweede vesting bij Anthóussa.
Lees verderMeer over Parga
Omstreeks 1800 veroverde Frankrijk onder leiding van keizer Napoleon half Europa. De Fransen verdreven ook de Venetianen uit Parga. De onderworpen landen voelden niets voor de Franse overmacht en onder leiding van Engeland verdreven zij de Fransen een jaar later weer. Van Parga hadden de Fransen best mogen blijven. Alles liever dan de Ottomanen. Frankrijk had in 1815 de strijd verloren en moest dus de bezetting terugtrekken uit Parga. Uit zorg dat anders de Ottomanen het zwakke dorp alsnog zouden overrompelen, hadden de inwoners van Parga er belang bij dat de Engelsen bleven. De Engelse commandant voelde er echter niets voor de Ottomanen als buren te hebben. Hij overlegde met de misdadige Ali Pasja, die het Ottomaanse gezag uitoefende in Ioannina. Deze betaalde een enorme som geld aan de Engelsen waarna zij vertrokken en de bewoners van Parga aan hun lot overlieten.
Pittoresk
Het is niet toevallig dat Ross Holidays voor Parga gekozen heeft. Dit komt onder andere door de eerste aanblik die het ‘m doet. Het woord pittoresk verliest zijn waarde in reisgidsen, omdat het zo vaak gebruikt wordt. Maar als er een plek is waar deze aanduiding toepasselijk is, dan is dat hier. Vanaf het strand waaieren de prachtige huisjes uit naar boven. Maar dat is het niet alleen. Het is ook de plek aan de helderblauwe baai die sierlijk afgebakend wordt door witte stranden en groene bomen. De brede baai is gevuld met eilandjes die als dobberende bootjes in de zee liggen. Bij helder weer zijn de eilanden Páxos en Antipaxos vanaf een terras aan de kade goed te zien. Het zijn ook de smalle straten en stegen die tussen de huizen omhoog kruipen. Het zijn de overvolle winkels en de vele gezellige tavernes waar men op af komt en die de plezierige sfeer nog meer verhogen. Zoals in zoveel Griekse plaatsen flaneert jong en oud ‘s avonds langs de boulevard om te kijken naar en zich te laten bekijken door het zorgeloze publiek op de terrassen.
Achterland van Parga
Hoe mooi het achterland ook is, overdag gaan velen naar het strand. Gelukkig zijn die hier in overvloed aanwezig. Het mooiste strand is Valtos-beach. Het strekt zich uit over een lengte van een kilometer buiten Parga. U kunt dit strand te voet of met de auto bezoeken. Met de auto kunt u rijden tot aan het strand. Wanneer u te voet gaat, kunt u via trappen het strand bereiken. Wie geen zin heeft om het pad later ook weer terug te lopen, kan een watertaxi bestellen. Ook naar Lichnos-beach gaat een watertaxi. Bij beide stranden zijn tal van watersporten mogelijk. Dichter bij Parga zijn de stranden ook heel mooi, zoals het Krioneri-strand.
Wandelen Parga
Wandelen is ongetwijfeld de beste manier om van het landschap te genieten. We geven onderstaand een aantal suggesties die individueel goed te belopen zijn.
U start vanaf de boulevard in Parga en loopt langs de taverna’s richting het Krioneri-strand. Aan de linkerkant vindt u de zee en aan de rechterkant de tavernes. Aan uw rechterhand ziet u restaurant Villa Rossa en u gaat hier helemaal rechtdoor tot u aan het einde van deze straat restaurant Perivoli ziet. Hier gaat u rechts en volgt het pad omhoog tot u bij het hoogst gelegen kerkje aankomt, Agia Eleni. Deze plek biedt een prachtig uitzicht over Parga!
Nog een suggestie is een wandeling naar het dorp Anthoussa. Vanuit het Valtos strand wandelt u binnendoor naar een oude watermolen met een cafeetje, waar u kunt genieten van een drankje onder de platanen. Nadat u het dorpje Anthoussa hebt bereikt, kunt u een weg omhoog nemen naar het fort, twee kilometer voorbij het dorp. U kunt ook met het treintje vanuit Parga naar het kasteel van Anthoussa. Dit treintje vertrekt vanaf het Krioneri strand. Vrijwel heel Griekenland werd tussen 1500 en 1825 bezet door het Ottomaanse Rijk. Parga was een van de weinige plekken die niet door de Ottomanen bezet was. Door een laffe politiek van Engeland geschiedde dit in 1819 alsnog. De Ottomanen hadden dicht bij Parga deze vesting in hun bezit, maar de Venetiaanse bezetting van het andere fort direct bij het stadje verhinderde dat zij verder kwamen.
Uitzicht van Parga
U zult wellicht de hele vakantie nodig hebben om al het moois van Parga en omstreken te bekijken. Als voorbeeld noemen we het uitzicht op Corfu, Igoumenitsa en Albanië. Om dit op zijn mooist te aanschouwen gaat u naar het dorpje Agia. Vanuit de dorpsstraat ziet u links aanhoudend een taverne met dakterras. Vanaf daar heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving, ook op het Fort van Ali Pasja. Maar het kan nog mooier. Loop terug naar de bushalte en houd weer links aan. U komt voorbij een bakkerij. De weg wordt weldra slechter. Dan ziet u een school en een kerkje met overigens prachtige fresco’s. Vervolgens neemt u de weg richting de zendmasten, die u hoog boven Agia brengt. Ook dit uitzicht zal u doen verbazen.