Kerst, Christopsomo, oftewel Christusbrood

Het Christopsomo, oftewel Christusbrood, is een kerstbrood dat volgens heilige traditie elk jaar ter gelegenheid van de kerstmaaltijd wordt gebakken. Het brood symboliseert het welzijn van het huis het komende jaar en met veel zorg worden de allerbeste ingrediënten uitgekozen. Deze ingrediënten kunnen, evenals de vorm en de decoratie van het brood, per streek enigszins verschillen. Op de bovenkant van het brood wordt een kruis van deeg gemaakt en vervolgens wordt het brood versierd met bijvoorbeeld walnoten, amandelen en rozijnen. Deze staan symbool voor een goede oogst. Vroeger werd het brood soms ook versierd met afbeeldingen van deeg die met het beroep van de heer des huizes te maken hadden.


Tijdens de kerstmaaltijd zegent het hoofd van de familie het brood met een kruis om het vervolgens te breken en aan alle familieleden en andere aanwezigen uit te delen. Veel gelovigen associëren dit met het Heilig Avondmaal omdat de handeling doet denken aan het breken van het brood door Jezus Christus. In bepaalde streken komt eerst de priester langs om het brood te zegenen. Pas daarna mag het brood gebroken en uitgedeeld worden.

Maria, de eigenaresse van Huize Kamelia in Kala Nera Pilion, heeft mooie herinneringen aan de tijd met haar moeder. Voor haar moeder was de variant gemaakt met mastiek en kruidnagel de lekkerste van allemaal. Met weemoed denkt Maria terug aan die tijden dat ze samen met haar moeder dit brood bakte. De geur brengt haar terug in de tijd en vult haar met warme gevoelens.

Onderstaand het recept om Christospomo te maken. De smaak is overigens niet anders als u het buiten deze december-feestdagen eet. Probeer het eens en u zult zien dat het altijd lekker is.

Ingrediënten:

- 1 kg bloem
- 2 theelepels anijszaadjes
- 2 theelepels mastiek (optioneel)
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel mahlepi (verkrijgbaar bij de Griekse en Turkse winkel)
- 2 zakjes gedroogde gist
- Klontje boter
- 5 walnoten ter decoratie

Week de anijszaadjes in 2 kopjes warm water zodat het aroma los kan komen. Maak vervolgens de eventuele mastiek en de mahlepi klein.

Los de gist op in lauw water. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden van de berg. Giet in dit kuiltje de suiker, het zout, de fijngemaakte mahlepi en eventuele mastiek (of de sinaasappelrasp en de kaneel) en de opgeloste gist. Voeg ook het water met de anijszaadjes toe.

Begin met het kneden van het deeg door de bloem naar ‘binnen’ te werken, in de kuil. Zo mengen alle ingrediënten met elkaar. Kneed het deeg flink totdat het niet meer aan de kom en uw handen blijft plakken.

Hoe langer u kneedt, des te beter is het resultaat. Door het kneden komen de aroma’s nog meer los en gaat de gist beter werken en komt er meer lucht in het brood.

U kunt het brood in een vorm bakken of er een vloerversie van maken. Indien u een vorm gebruikt, vet deze dan in met boter. Indien u een vloerbrood wilt maken, kunt u het brood laten rijzen in de beslagkom. Maak van een tiende deel van het deeg een kruis over het brood ter decoratie. Druk de gepelde, halve walnoten op de vier eindpunten van het kruis in het deeg. Zet het deeg onder een vochtige doek voor 45 minuten op een warme plaats om het te laten rijzen. Daarna bakt u het brood in een oven op 180 graden Celcius voor ongeveer een uur. Als u op het brood klopt en dit geeft een holle klank, dan is het brood gaar.

Eet smakelijk en kala christougenna!





keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten