Fáva
Fáva is een mediterraanse boon van de plant lathouri. Tijdens de vastenperiode maken de Grieken graag een puree van fáva, wat een goede vleesvervanger is. Het is eenvoudig zelf te maken.
Ingrediënten
500 gram fáva
2 uien
1 eetlepel zout
1 citroen
olijfolie
water
Bereidingswijze
Was de fáva goed met stromend water en doe ze in een pan. Voeg water toe totdat de fáva een centimeter onder water staan en breng het aan de kook. Snijd vervolgens een ui in vieren. Door het koken van de fáva zal er een schuimlaag. Wanneer dit is gebeurt, schep deze schuimlaag dan van de fáva af. Voeg daarna de vier stukken ui en een eetlepel zout toe. Pas op, roer de fáva niet tijdens het koken, want dan zal het aan de bodem van de pan plakken.
Sluit de pan voor de helft af met een deksel en kook de fáva voor 40 minuten tot het zacht is en al het water heeft geabsorbeerd. Na het koken laat u de fáva in een kom voor een uur afkoelen. Mocht er nog water in de pan zitten, laat dan de fáva in een vergiet afkoelen in plaats van in een kom.
Fáva serveert u het lekkerst met wat klein gesneden ui bovenop, een stukje citroen en olijfolie.
Kali orexi!