Recept kreatopita
De traditionele Kefaloniaanse vleespastei kreatopita was vroeger echt een gerecht voor speciale gelegenheden. En alleen voor hen die een kudde geiten hadden om aan vlees te komen. Ook nu nog kunt u dit gerecht in de tavernes van het eiland proberen.
Kreatopita van geiten
Op Kefalonia ziet u veel grazende geiten. Vandaar de grote productie van geitenkaas. Ook de consumptie van geitenvlees ligt hoger dat op andere eilanden. Het traditionele gerecht ‘kreatopita’, een vleespastei, wordt gemaakt met geitenvlees, en dan specifiek van het vlees van een bok. De smaken van luchtige rijst het hartige vlees en de zachte tinten van lokale majoraan brengen u even terug naar het comfort van moeders keuken.
Traditionele kreatopita
Als u de kreatopita bestelt bij een taverne, kunt u altijd even vragen of het volgens het traditionele recept is gemaakt. Het oorspronkelijke recept is met gebruik van vlees van een bok. Echte modernere versies vervangen dit sterk smakende vlees door een mengeling van varkens- en rundvlees. De traditionele kreatopita vindt u alleen op Kefalonia.
Oorsprong van kreatopita
Vroeger werkten de meeste mensen op Kefalonia op het land. Ze maakten lange dagen en tijd om uitgebreid te koken was er niet. De vrouwen maakten aan het begin van de week verschillende pasteien en aten hier de hele week van. Als men geitenkuddes had, werd het vlees van de bok gebruikt voor het maken van de pastei. Het vlees van de bok was zeldzamer omdat er minder bokken in de kudde waren.
Ingrediënten
• De vulling wordt gemaakt van bij voorkeur 1kg vlees van een bok, maar 500 gram mager rundvlees en 500 gram varkensvlees voldoen ook.
• 1 aardappel
• 5 tenen knoflook
• 1 ui
• Klein bosje peterselie
• 2 tomaten
• 2 eetlepels tomatenpuree
• 1 glas witte wijn
• 1 glas rijst
• ½ glas olijfolie
• 1 glas harde witte kaas
• 1 theelepel zout
• 1 theelepel peper
• Snufje kaneel
• 1 hand vol verse majoraan
De vulling gaat in filodeeg dat u volgens recept kunt maken.
Bereidingswijze
Verwarm wat olijfolie in een pan en bak het vlees met wat peper en zout licht aan. Doe de tomaten, ui, knoflook, kaas, rijst en aardappel erbij en na 5 minuten voegt u de tomatenpuree toe. Voeg naar smaak nog wat zout, zout, peterselie en majoraan toe. Laat dit alles 20 minuten sudderen. Blus af met de wijn. Leg het filodeeg in een ingevette ovenschaal en hang het over de randen. Doe de vulling erin. Strooi een klein beetje kaneel erover en leg een vel filodeeg bovenop de vellen. Vouw de vellen van over de rand naar binnen en rol ze een beetje dicht zodat het vocht in de pastei blijft. 90 minuten in de oven op 200 graden en u kunt aan tafel.
Kali orexi! Smakelijk eten!