Kretenzische pita

Pita’s serveert men overal in Griekenland. Wist u overigens dat de gelegenheid waar u deze koopt in Griekenland een souvlatzidiko genoemd wordt? De pita’s die hier aangeboden worden, zijn overigens andere broodjes dan die we in Nederland als pitabroodjes kennen

Ze zijn tevens van witte bloem gemaakt, plat, iets groter van formaat en worden niet opgesneden om te vullen. Ze worden als een puntzakje in een vel papier gevouwen. Dit gevouwen broodje wordt gevuld. Basis voor de vulling is iets van vlees, tomaten, uien en friet. Het vlees kan souvlaki zijn. Dit is aan een spiesje gegaard varkensvlees. Tegenwoordig is de variatie van kip ook meestal wel aanwezig. Een pita kan ook gevuld worden met gyros, in reepjes gesneden vlees. Maar ook keftedes, gehaktballetjes, zijn een mogelijkheid.

/

Wat maakt de Kretenzische pita nu anders dan de pita’s in overig Griekenland? Bij de opsomming van de ingrediënten heeft u een van de belangrijkste nog gemist. De tzatziki, de alom bekende saus van yoghurt met knoflook, olie en komkommer. Echter op Kreta is deze variant ook verkrijgbaar, maar de typische Kretenzische pita wordt gemaakt met Griekse yoghurt. Daardoor minder zwaar en overheerlijk.

Wist u trouwens dat een pita gyros door de Grieken ook een vromiko wordt genoemd? Niet door alle Grieken overigens. Maar in de tijd dat de Griekse mannen in het leger moesten voor het vervullen van hun dienstplicht, werden zij in het verleden vaak aan de andere kant van het land gestationeerd als waar zij woonden. De omstandigheden in het Griekse leger waren matig, dat wil zeggen het eten niet altijd even goed. Het was uiteraard geen eersteklas restaurant. Daarom gingen de jongens als het maar even kon naar een souvlatzidiko om een pita te kopen. Goedkoop en lekker, want veel salaris hadden ze ook niet. Ze kwamen dan terecht in de meest vieze tenten waar het tevens het goedkoopst was. U kunt zich voorstellen dat in deze gelegenheden de hygiene niet altijd even nauwkeurig in acht genomen werd. De pita die werd geserveerd was met varkensvlees en droeg een bepaalde geur met zich mee. Vandaar de naam vromiko, hetgeen ‘iets vies’ betekent. Bestelt u liever geen vromiko bij een van de huidige souvlatzidika in Griekenland, want ze zullen dit zien als een belediging.

Kijk bij onze Griekse gerechten voor nog meer lekkere recepten.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten