Recept lagana

Op de vastentafel van Schone Maandag speelt de ‘lagana’ een hoofdrol. De geschiedenis van dit traditionele brood loopt van de oudheid tot op heden. Aristophanes en Horace verwijzen in hun teksten naar lagana als "De zoetheid van de armen". Deze traditie is door de eeuwen heen onveranderd gebleven en nog altijd wordt het brood voor deze speciale dag met liefde bereid door de lokale bakker.

Lagana is een langwerpig, plat brood met sesamzaadjes dat alleen wordt gegeten op Kathara Deftera (Schone Maandag), de eerste maandag van de veertig dagen vastentijd tot Pasen. Traditioneel werd het brood gemaakt zonder gist en olijfolie, tegenwoordig worden deze ingrediënten vaak wel gebruikt. Ook is er tegenwoordig vaak keus uit verschillende soorten lagana’s doordat veel bakkers, naast natuurlijk het traditionele recept, een moderne twist aan de lagana geven door er verschillende ingrediënten aan toe te voegen zoals stukjes olijf, tomaat, ui of paprika.

Ingrediënten

• 2 1/2 kopjes broodmeel, plus extra om te kneden
• 2 theelepels gist
• 1 kopje warm water
• 1/4 kop Griekse olijfolie, plus extra voor coating
• 1/4 theelepel suiker
• 1/4 theelepel zout
• Sesamzaadjes als topping

Bereidingswijze

Voeg in een grote kom warm water, gist en suiker toe. Meng de inhoud goed en laat 5 minuten staan ​​om de gist te laten werken.
Voeg hierna bloem, olijfolie en zout toe, meng deze goed. Als het deegmengsel te nat of te droog is, voeg dan meer bloem of water toe.
Vorm het deeg en kneed het 5-7 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
Smeer de kom in met olijfolie en plaats de deegbal in de kom, dek af met plastic folie en laat minimaal 90 minuten, of tot het dubbele volume, rijzen.
Strooi wat bloem op een werkblad, verwijder het deeg uit de kom en kneed het een paar minuten. Rek het deeg voorzichtig uit om een ​​rechthoek te maken.
Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Druk de vingertoppen over het hele deeg naar beneden om kleine zakjes te creëren. Dek af met keukenpapier en laat opnieuw 30 minuten rijzen.
Bestrijk de bovenkant van lagana met olijfolie en strooi er sesamzaadjes over.
Plaats in voorverwarmde oven op ongeveer 200 graden gedurende 20-30 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Kali orexi! Smakelijk eten!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten