Recept melitzanosalata
Savvas is op bezoek geweest bij Maria, de eigenaresse van Huize Kamelia in Pilion. Samen hebben zij de melitzanosalata gemaakt. Melitzanosalata is een aubergine dip om op tafel te zetten bij de lunch of als bijgerecht bij het avondeten. Het is een eenvoudig maar smaakvol gerecht en erg lekker op geroosterd brood. De meeste mensen zullen het kennen uit een Griekse taverna. Maak het zelf met behulp van het recept en de video hieronder en laat u verrassen!
Ingrediënten
• 2/3 aubergines
• 2 rode puntpaprika’s
• Zout
• Oregano
• 1 citroen of citroensap
• Knoflook, 3/4 teentjes
• Peterselie
• Olijfolie
Bereidingswijze
Prik met een vork meerdere gaatjes in de aubergines. Gril de paprika’s en de aubergines in de oven op 200 graden tot de schil gerimpeld is. Doe dit ongeveer 20 minuten, draai de groenten op de helft van de tijd om.
Laat de aubergines en de paprika’s voldoende afkoelen tot deze gepeld kunnen worden. Ondertussen bereidt u uw andere ingrediënten voor. Rasp drie of vier tenen knoflook, hak de peterselie in fijne stukjes en pers de citroen tot er genoeg citroensap is om later over het geheel heen te gieten. U kunt alvast het brood snijden en er een beetje olijfolie over gieten. Strooi naar smaak wat zout en oregano over de sneden. Het brood kunt u eventueel roosteren voor een extra lekkere smaak.
Als de aubergines en de paprika’s voldoende afgekoeld zijn, dan kunnen deze gepeld worden. Verwijder na het pellen de zaadjes van de paprika’s. Snijd de aubergines en de paprika’s fijn en voeg deze toe in een kom. Strooi hier het zout, de oregano en knoflook overheen en giet citroensap en olijfolie erbij. Proef zelf hoeveel u wilt toevoegen. Strooi een handje peterselie over het geheel. De melitzanosalata is nu helemaal af en klaar om op brood te smeren!
Kalí órexi, smakelijk eten!
Bekijk in onderstaande video hoe Maria het gerecht maakt.