Recept voor revithokeftedes
‘Revithokeftedes’ betekent letterlijk balletjes van kikkererwten. Een lekker en gezond gerecht waar u eindeloos met verschillende kruiden kunt variëren. Ook lekker als meze met een glaasje ouzo.
Ingrediënten
• 500 gr kikkererwten
• 1 ui in kleine stukjes gesneden
• 2 teentjes knoflook uit de knijper
• 1/2 bosje fijngesneden peterselie
• 1/2 bosje fijngesneden munt
• 1 afgestreken lepel komijn
• 1 theelepel paprika of cayennepeper
• olijfolie om te bakken
• bloem voor het paneren
• zout, peper
Bereidingswijze
Laat de kikkererwten 24 uur weken in koud water.
Giet de kikkererwten af en dep ze heel goed droog. Wrijf de kikkererwten in een keukendoek zodat er zoveel mogelijk vliesjes loslaten. Doe de kikkererwten in een keukenmachine en maal deze zodat er een grove pasta ontstaat. Er moeten nog kleine korreltjes zichtbaar zijn.
Voeg de overige ingrediënten samen met 4-5 eetlepels water toe. Is het mengsel te droog, dan kunt u nog een klein beetje water toevoegen. Is het mengsel te nat, voeg dan nog een beetje bloem toe. Dek het mengsel af en zet het vervolgens een half uurtje in de koelkast.
Vorm balletjes van het mengsel en druk deze daarna iets plat. Haal vervolgens de balletjes door de bloem.
Verhit een flinke laag olijfolie in de pan en bak de balletjes in kleine hoeveelheden in ongeveer 5 minuten goudbruin.
Dep de balletjes droog met keukenpapier.
Serveer de revithokeftedes met pita broodjes en een salade van in blokjes gesneden tomaat, komkommer en ui en een dip van gelijke hoeveelheden Griekse yoghurt en tahin met een klein beetje citroensap, zout en peper.
Kali oreksi!
Tip: Voor een snelle variant kunt u gebruik maken van kikkererwten uit blik of pot. Deze bevatten echter veel meer vocht en de kans is groot dat de balletjes tijdens het bakken uit elkaar vallen. Voeg dus voldoende bloem toe aan het mengsel.