Recept voor Skordalia (knoflookpuree)
Ingrediënten
4 grote aardappels
1 kopje olijfolie
6 to 12 tenen knoflook, afhankelijk van de sterkte die gewenst is
Sap van een grote citroen (dit kan ook vervangen worden door een half kopje witte wijn of witte azijn)
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes en kook ze in gezouten water totdat een mes er makkelijk doorheen kan snijden. Giet de aardappels af en bewaar een half kopje van het kookvocht. Pel de knoflooktenen en doe ze in de vijzel. Voeg hier wat zeezoutkorrels bij. Dit maakt het makkelijker om de knoflook te pureren. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe en zorg dat het een smeuïg papje wordt. Voeg de gekookte aardappels toe en om en om een beetje olie en citroensap totdat er uiteindelijk een crème achtige puree ontstaat. Is de puree te droog en heeft u geen olie of citroensap meer voorhanden? Voeg dan wat van het kookvocht toe dat u bewaard heeft bij het afgieten van de aardappels. Met de hand is dit een redelijk zware klus. Het kan dus ook in de blender of food processor. Doe de gekookte aardappels in de schaal en voeg wat olie toe. Het is beter de tenen knoflook voor het toevoegen aan de schaal even te pletten. Dit zorgt voor een betere opname in het geheel. Laat de machine een minuut mengen en voeg beetje bij beetje steeds wat olie en citroensap toe. Steeds enkele seconden mixen tussendoor totdat alle olie en sap verwerkt is. Ook hier geldt dat indien de puree niet smeuïg genoeg is, wat van het resterende kookvocht toe te voegen. Skordalia wordt zowel warm als koud gegeten. Voor het opdienen nog een klein scheutje olijfolie eroverheen gieten en wat versgemalen zwarte peper strooien. Misschien nog een garnering toevoegen van wat zwarte olijven en een paar takjes verse peterselie.