Recept tirópita en spanakópita

Tirópita en spanakópita zijn mogelijk de meest gegeten snacks in Griekenland. Beide zijn eenvoudig om te maken en overheerlijk.

De tiropitá is, zoals de naam al zegt, een hartige taart met kaas (feta) en de spanakópita een hartige taart met spinazie (en feta en bosui).

De Grieken eten deze lekkernij doorgaans rond 11:00 uur als ochtend snack. Op de Sporaden kent men een eigen variant op deze hartige taart, namelijk de tiropita strifti.

/

Ingrediënten voor het deeg

500 gram zelfrijzend bakmeel
450 gram Griekse yoghurt
200 ml olijfolie
1 ei (om het deeg mee te bestrijken)

Ingrediënten voor de vulling

Spanakópita:
500 gram spinazie
1 prei
10 stengels bosui
1 ei
1 kopje gekruimelde feta
15 gram dille

Tiropitákia:
2 kopjes gekruimelde feta
1 ei
verse munt
peper
oregano
kardemom

Bereidingswijze

Doe de yoghurt in een kom en voeg de olijfolie toe. Mix het totdat er een dik, crèmeachtig mengsel ontstaat. Voeg daarna een snufje zout en het zelfrijzend bakmeel toe en kneed het deeg tot het zacht en elastisch is.

Nu kunt u de vulling gaan maken. Snijd alle ingrediënten fijn en doe wat olijfolie in een pan. Voor de spanakópita voegt u wanneer de olie heet is de bosui, dille en prei toe. Bak dit voor vijf minuten. Doe vervolgens de spinazie en wat zout erbij en bak het geheel nogmaals vijf minuten. Nu kan de feta toegevoegd worden. Zet vervolgens het vuur uit, voeg een ei toe en roer alles zodat het ei goed mengt met de rest van de ingrediënten. Voor de tiropitákia hoeft u alleen de feta, een geklopt ei, de munt en kruiden goed door elkaar te roeren in een kom. Daarna is de vulling klaar.

Verdeel het deeg in kleine balletjes zo groot als een walnoot. Pak een balletje en duw erop tot het deeg plat en rond is. Schep nu de vulling met een lepel uit de kom en leg dit in het midden van het deeg. Pak het uiteinde van het deeg en vouw het dubbel. Duw de uiteindes goed aan, zodat het deeg goed blijft plakken. Doe de deegpakketjes in een ovenschaal, klop een ei en bestrijk hiermee de bovenkanten van de pakketjes. Bak de tiropitákia of spanakópita vervolgens 30 minuten in de oven op 180 graden.

Kali orexi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten