Recept tsoureki

Het traditionele paasbrood wordt vlak voor Pasen veelvuldig gebakken; thuis maar ook bij de lokale bakkers kunt u het verkrijgen. Probeert u het zelf eens te maken. In het gevlochten brood wordt vaak een rood gekleurd, hard gekookt ei verwerkt.

De naam ‘tsoureki’ komt oorspronkelijk uit het Turks (çörek) waar het woord gebruikt wordt om diverse soorten gistdeeg te beschrijven. In Griekenland echter wordt de naam uitsluitend gebruikt voor het zoete paasbrood. Vroeger werd het brood ook wel ‘lambrópsomo’ genoemd, maar tijdens de Turkse overheersing werd de Turkse naam overgenomen en vergriekst.

Alhoewel dit zoete brood tegenwoordig het hele jaar door gebakken wordt, wordt het traditioneel nog altijd nauw met Pasen geassocieerd: het rijzende deeg dat in brood verandert, staat symbool voor de opstanding van Jezus en het leven.

De vorm van het brood kan per streek verschillen. De meest bekende vorm is die van een vlecht, met of zonder rood ei in het midden.

Ingrediënten

5 gram gedroogde gist
2 kopjes lauwwarme melk
10 kopjes bloem
6 eieren
8 eetlepels gesmolten boter
2 kleine kopjes suiker
Geraspte sinaasappel- en/of citroenschil
Zout
Komijnzaad

Bereidingswijze

Los de gedroogde gist op in de lauwwarme melk. Roer er 1 kopje bloem en de helft van de suiker doorheen en dek de schaal af met plastic folie voor ongeveer een uur. Voeg na het rusten van het mengsel boter en 5 eieren toe en roer dit goed door elkaar. Daarna zout en geraspte schil toevoegen en nogmaals goed roeren. Zeef de overige bloem erbij en voeg de rest van de suiker toe. Nadat alles goed door elkaar is gemengd tot een deegbol, legt u deze bol op een met bloem bestoven aanrecht of tafel. Kneed voor een kwartier het deeg goed met de handen. Hierdoor ontstaat de luchtigheid van het latere brood. Indien het deeg nog te nat is, voeg dan wat bloem toe totdat een soepele bal ontstaat. Maak een rol van het deeg en leg het in een ingevette vorm. Laat het deeg voor 2 uur rijzen onder een vochtige doek. Na de 2 uur rijzen het deeg verdelen in 6 gelijke stukken en rol deze uit. Vlecht met 3 stukken een brood. U heeft dus voor 2 broden deeg. Laat de broden nogmaals 1 uur rijzen op ingevet bakpapier onder een vochtige doek. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop het laatste ei los en wrijf het brood aan de bovenkant hiermee in. Bestrooi het brood daarna met het komijnzaad. Het brood is na 40 tot 45 minuten bakken gaar.

Kalí órexi ke kaló Páscha!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten