Delphi, de navel van de aarde
Het heiligdom van Delphi vormde eeuwenlang het religieuze centrum van de antieke wereld en stond symbool voor de eenheid van het oude Griekenland. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Griekenland. Delphi is gelegen aan de voet van de berg Parnassos, in Centraal Griekenland.
Orakel
Delphi was voor de oude Grieken zowel letterlijk als figuurlijk het middelpunt, de navel, van de aarde. Volgens de mythologie liet de Griekse oppergod Zeus 2 adelaars vanuit de uithoeken van de aarde opstijgen om zo het middelpunt van zijn rijk vast te stellen. De adelaars zouden elkaar in Delphi zijn tegengekomen op de plek waar in 1913 de omphalós, de bekende navelsteen, werd gevonden.
Het heiligdom was eerst gewijd aan de aardgodin Gaia. Haar naam staat in de navelsteen gegrift. Apollo wist echter de bewaker van het heiligdom, het serpent Python, te verslaan en vermomd als dolfijn stichtte hij hier nu zijn eigen heiligdom en orakel. De naam Delphi zou hiervan afgeleid zijn, want delfíni betekent dolfijn in het Grieks.
Delphi dankte zijn grote bekendheid aan het orakel. Mensen van alle rangen en standen, van vooraanstaande staatslieden en heersers tot aan de gewone man, kwamen hier de wijze Apollo om raad vragen. Gezeten op een vergulde drievoet in de tempel van Apollo was het de hogepriesteres Pythia die tussen de god en de aardse stervelingen bemiddelde. Door het kauwen op giftige laurierbladen en het inademen van giftige dampen uit een scheur in de aarde raakte zij in extase en gaf vervolgens antwoord op de vraagstukken die haar werden voorgelegd. Deze antwoorden waren vaak niet meer dan onbegrijpelijke kreten en priesters vertaalden deze kreten in begrijpelijke taal en brachten de antwoorden in dichtvorm aan de vragenstellers over. De adviezen en antwoorden waren meestal voor meerdere uitleg vatbaar en de uiteindelijke uitkomst van bepaalde gebeurtenissen kon soms flink afwijken van wat de vragenstellers begrepen of, beter gezegd, gewenst hadden.
Delphi was niet alleen een religieus centrum, maar vormde ook het toneel van diverse festiviteiten die symbool stonden voor de eenheid van de Griekse wereld. Zo werden elke 4 jaar ter ere van Apollo en zijn overwinning op het serpent Python de Panhelleense Pythische Spelen gehouden. In het gehele rijk werd voor 3 maanden een heilige wapenstilstand afgekondigd om musici en atleten uit alle windstreken in staat te stellen naar Delphi af te reizen en daar om de eer te strijden. De winnaars werden gehuldigd met een laurierkrans en hadden het recht een standbeeld te laten plaatsen. Een van die beelden, de Wagenmenner, kunt u nog in het museum van Delphi zien.
Het orakel behield tijdens de gehele oudheid bijna onverminderd zijn grote aantrekkingskracht. Pas met de opkomst van het Christendom en het verdwijnen van de afgoderij raakte het heiligdom in verval en op bevel van keizer Theodosius werd het orakel in 393 definitief buiten gebruik gesteld. Vanwege de enorme impact die het heiligdom op de geschiedenis van de antieke wereld heeft gehad werd het in 1987 tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen.
Bezienswaardigheden
De tempel van Apollo
Via de Heilige Weg loopt u, net als de oude Grieken, door het heiligdom naar de tempel van Apollo. De oorspronkelijke tempel werd in 510 voor Christus voltooid maar werd een paar keer herbouwd na door onder andere een aardbeving verwoest te zijn. In deze tempel bevond zich het beroemde orakel en met een beetje fantasie kunt u zich misschien nog voorstellen hoe de in extase verkerende Pythia hier haar cryptische adviezen en dubbelzinnige antwoorden ten gehore gaf.
De Schatkamer van de Atheners
De Schatkamer van de Atheners werd iets na 490 voor Christus door de stadstaat Athene gebouwd als dank voor de overwinning op de Perzen tijdens de slag van Marathon. Het bouwwerk heeft de vorm van een Dorische tempel en diende als schatkamer voor de aan Apollo geschonken schatten. Wat u hier ziet is een kopie, het origineel staat in het museum van Delphi.
Het theater en het stadion
Hoog boven de tempel van Apollo liggen het theater en het stadion dat respectievelijk in de vierde en vijfde eeuw voor Christus werden gebouwd. Hier werden ooit de Pythische Spelen gehouden en volgden duizenden enthousiaste toeschouwers de verrichtingen van de deelnemers. U heeft hier een mooi uitzicht over het archeologisch terrein en de stenen zitplaatsen vormen een mooi rustpunt om even de omgeving op u in te laten werken.
De bron van Castalia
In een kloof ten oosten van het heiligdom vindt u de bron van Castalia en de overblijfselen van twee fonteinen. De mensen die het orakel wilden raadplegen moesten zich hier eerst reinigen voordat zij zich naar de tempel van Apollo begaven.
Tholos
Het meest gefotografeerde monument van Delphi, de Tholos, bevindt zich aan de andere kant van de doorgaande weg en maakte deel uit van het tempelcomplex Athena Pronoia dat aan de godin Athene was gewijd. Het werd gebouwd rond 380 voor Christus en is gebaseerd op een cirkelvormig grondplan. De overblijfselen van 20 Dorische zuilen en 10 Korinthische zuilen zijn nog goed zichtbaar. Ondanks het feit dat de exacte functie van het bouwwerk onbekend is, wordt het beschouwd als een meesterwerk van de klassieke architectuur.
Het museum van Delphi
Een bezoek aan het museum van Delphi vormt een onmisbare aanvulling op uw bezoek aan de archeologische site. U vindt hier een rijke collectie aan voorwerpen die een goede indruk van het leven rond het heiligdom geven. Het interactieve scherm geeft nuttige informatie over de diverse locaties. Een paar van de bekendste vondsten die u hier kunt bezichtigen zijn de Sfinx van Naxos en de Wagenmenner.