Griekenland draagt de dorpen van Zagoria voor als UNESCO Werelderfgoed
Het Griekse Ministerie van cultuur maakte recentelijk bekend dat zij de traditionele dorpen van Zagoria in Epiros willen voordragen als Grieks “cultureel landschap” aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Na een bijeenkomst over de voorbereiding van een voorlopig document dat voorgelegd zal worden aan UNESCO in september, zei minister van Cultuur Lina Mendoni het volgende: “de Zagoria dorpen zijn de eerste Griekse kandidaten in dit deel van de cultuur en mede hierdoor is de medewerking van een multidisciplinair bestuur noodzakelijk.”
Volgens het ministerie bevat het document dat gestuurd is naar UNESCO gedetailleerde historische, archeologische en culturele documentatie evenals gegevens over bijzondere biodiversiteit over de regio.
“Het is een complex proces, veel gecompliceerder dan het opnemen van een monument in de werelderfgoedlijst. Het vergt de betrokkenheid van de lokale gemeenschap,” legde Mendoni uit. Zij drong er op aan dat lokale autoriteiten de gemeenschap de mogelijke UNESCO vermelding in de best mogelijke manier moet uitleggen.
Het ministerie houdt de observaties van de ambtenaren van UNESCO nauwlettend in de gaten voordat zij het definitieve document indienen op 31 januari 2021.
In het Zagoria gebied vindt men de vele kleine Zagoria dorpjes, dat samen een van de best bewaarde traditionele nederzetting van Griekenland is. De huisjes in de Zagoria-dorpen zijn gebouwd van stenen uit de bergen, hierdoor wordt deze bouwstijl ook wel de Zagoria-bouwstijl genoemd. De dorpen liggen in het bergachtige gebied en in de buurt van de imposante Vikos-kloof en de Voidomatis rivier, waar de bekende boogbruggen overheen gebouwd zijn.
Om als cultureel landschap opgenomen te worden op de UNESCO Werelderfgoedlijst, moet het bewezen wereldlijke waarde hebben en moet de authenticiteit en integriteit worden beschermd.
Er moet een vergelijkende studie plaatsvinden die de plek vergelijkt met anderen, zowel plekken die wel op de UNESCO lijst staan, als plekken die niet op de UNESCO lijst staan. Een duidelijke grens en beschermingszone, een geschreven managementplan en garanties voor een effectieve implementatie.
Momenteel staan er 18 Griekse monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst