De olijfpluk excursie 2024
Terwijl Pilion zich langzaam opmaakt voor de winter, was het de afgelopen maand weer tijd voor de olijvenoogst. De olijf en de olijfboom zijn diep in de Griekse cultuur geworteld en dit jaar bood Ross Holidays zijn gasten de gelegenheid om van dichtbij kennis te maken met het plukken van de olijven en de productie van het ‘Mediterrane goud’, de olijfolie.
De donderdag van de excursie was een stralende dag. Savvas en Judith haalden de deelnemers op bij het ontmoetingspunt om vervolgens naar de olijfboomgaard in Kala Nera te rijden. Daar werden ze al opgewacht door de andere gasten. Na elkaar begroet te hebben met een vrolijk kalimera was het tijd om onder het genot van de warme herfstzon door de olijfboomgaard te wandelen. De takken van de bomen bogen bijna door onder het gewicht van de olijven en nadat we plaats hadden genomen onder een olijfboom vertelde Savvas enthousiast over de geschiedenis van de olijf, de tradities rond het plukken en over alle aspecten van het proces vanaf de oogst tot aan het moment dat de olijfolie op tafel komt.
En toen brak het langverwachte moment aan om zelf aan de slag te gaan. Eerst legden we een net onder de boom om de olijven op te vangen. Olijven worden namelijk niet letterlijk met de hand geplukt, maar met bamboe stokken uit de boom geslagen. Iets wat in praktijk nog niet mee bleek te vallen; in het begin werd er dan ook nogal eens misgeslagen en werd in plaats van de olijven vaak alleen de boom geraakt. Maar oefening baart kunst en het resultaat mocht er wezen: 16 kratten met olijven, en dat in slechts 4 uur tijd. Zeker geen slechte prestatie voor beginners! Helemaal als we bedenken dat we in die tijd ook een half uur pauze hielden voor een simpele en snelle lunch zoals ook de Grieken die gewoonlijk eten tijdens de olijvenoogst. Nog nooit smaakten olijven, brood, tomaten en feta zo goed!
De volgende stap was het bezoek aan de olijfpers. Hier kregen we stap voor stap het hele productieproces te zien, vanaf het moment dat de olijven in de machine terechtkwamen tot aan het moment dat het karakteristieke aroma van de olijfolie de hele ruimte vulde en de olie gebotteld werd. Ieder een flesje biologische olijfolie, gemaakt van zelf geplukte olijven, was de beloning voor ons harde werken en een prachtig aandenken aan een onvergetelijke dag waarin we een stukje authentiek Griekenland mochten ervaren. Van nu af aan kijken we beslist met andere ogen naar de olijf en de olijfolie, de gift van de Griekse goden aan de mens.