Me ton Savva stin Ellada

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Mijn verwondering deel ik met plezier met u de komende tijd.

De komboloi

Wij vroegen Savvas ons meer te vertellen over iets dat we steeds vaker in het straatbeeld van Griekenland tegenkomen, de komboloi. Met veel enthousiasme vertelt hij u over deze traditie en hij maakte zelfs een filmpje om u te laten zien hoe een komboloi gebruikt kan worden.

‘”Ik verkoop mijn horloge en koop een komboloi, zodat ik mijn zorgen en zuchten kan tellen”, zo luidt de tekst van een Grieks liedje.

Een komboloi, ook wel zorgparels genoemd, symboliseert onze Griekse onbezorgde mentaliteit. De kralenketting is in 500 v.Chr. ontstaan toen streng gelovige monniken ze creëerden om te bidden tot God. Zij dienden hun gebeden zo vaak op te zeggen dat het tellen ervan de concentratie op de gebeden zelf verzwakte. Dus ging men op zoek naar een hulpmiddel. Zo werd het idee om pitten, waarin een gat was geboord, aan een touw te rijgen geopperd. Het aantal pitten was gelijk aan het aantal gebeden dat ze op dienden te zeggen. In de loop van tijd werden de pitten vervangen door kralen.

Het woord komboloi komt van kombos, dat knoop betekent en leo, dat zeggen betekent, ofwel bij iedere knoop wordt een gebed opgezegd. Tegenwoordig gebruiken wij de komboloi niet meer voor religieuze doeleinden, maar het is een manier van vrijetijdsbesteding. Het is het symbool van onafhankelijkheid, mannelijkheid en status. Echter wordt het vandaag de dag gebruikt door man en vrouw en jong en oud. Hiermee laten wij onze zorgen en stress los door het zwieren en produceren van geluid.

Een komboloi is er in verschillende soorten en maten. Sommigen worden zelfs zo versierd dat het mooie kunstwerkjes lijken, ze worden hierdoor heel persoonlijk. De authentieke Griekse komboloi heeft 23 kralen, dit getal brengt ons geluk. De draad van is van zijde en de kralen worden bij voorkeur gemaakt van natuurlijke producten zoals amber, ivoor, kamelenbotten en koraal, omdat deze fijn in de hand liggen. Het soort materiaal is tevens van invloed op het geluid dat de komboloi maakt als men ermee zwiert. Het is muziek en dat geeft ons een goed gevoel. Het uiteinde van de komboloi heeft vaak een kwastje van de zijden draden waarmee men over de handpalm strijkt. Dit creëert een gevoel van rust en ontspanning. Iedereen heeft zijn eigen wijze in het gebruik van de komboloi, echter zijn er twee veel voorkomende manieren.

Het meest voorkomend is om te beginnen bij de kraal waar de draad samenkomt, ook wel de ‘papas’ genoemd. Vanaf hier gaat men de draad af tussen duim en wijsvinger om zo de kralen een voor een door te schuiven naar de papas. Als men alle kralen heeft gehad wordt dit steeds herhaald.

Een andere manier is om de kralen in twee groepjes te verdelen. De draad waar geen kralen zitten wordt tussen de wijs- en middelvinger gelegd, terwijl de hand met de duim omhoog wijst. De komboloi wordt dan naar voren gezwierd waardoor de kralen elkaar raken. Dan zwieren we de komboloi tweemaal ritmisch om de wijsvinger. Hierna brengen we een deel weer naar de achterkant van onze hand om dit opnieuw om de wijsvinger te zwieren. Deze manier maakt een stuk meer geluid dan de eerste manier. Bekijk deze manier van het gebruik van de komboloi in het filmpje, ik laat het u graag zien!’

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten