Overzicht Savvas in Griekenland
Home > Klantenservice> Kafenion> Savvas in Griekenland> Firiki, de bijzondere appelsoort van Pilion

Firiki, de bijzondere appelsoort van Pilion

Rijk gezegend door de natuur, vormt Pilion met een overvloed aan fruit- en notenbomen een waar paradijs. Er groeien hier onder andere kersen, peren, vijgen, walnoten, kastanjes en vooral veel appels. Nu zijn appels op zich misschien niet zo bijzonder, ware het niet dat er op Pilion een appelsoort voorkomt die nergens anders in Griekenland wordt gekweekt: de Firiki.

Toen Griekse emigranten uit het Zwarte Zeegebied zich in de 18e eeuw in Griekenland vestigden, brachten ze een appelsoort met zich mee dat de grootte en de vorm van een ei had. Het aanvankelijke idee was deze appel door heel Griekenland te kweken, maar al snel bleek deze appelsoort nergens zo goed te gedijen als op Pilion. Het klimaat en de grondsoort is hier namelijk bijzonder gunstig voor de kwaliteit van deze appel. Vanwege de resistentie tegen ziektes, de intense smaak, het aroma en de lange houdbaarheid vormde deze appel al snel een ware goudmijn voor de kwekers en tot 1960 was deze appel, met de bijnaam ‘koning onder de appels’, zelfs de meest gekweekte soort op Pilion. In de jaren daarna begon men meer te experimenteren met andere appelsoorten, waaronder de Amerikaanse Starkin. Deze is tot vandaag de dag weliswaar de meest gekweekte appel op Pilion, maar nog altijd neemt de Firiki een belangrijke plaats in de lokale keuken in. Zo wordt deze veel gebruikt voor het maken van onder andere ‘glyka tou koutaliou’ (zoetigheden op een lepel), jam en appeltaarten.

Evenementen
Ieder jaar worden er op Pilion ter ere van de appel verschillende festivals gehouden. Zo vindt er begin september in het dorp Zagora jaarlijks een groot appelfestival plaats en wordt er later in het jaar door de vrouwen coöperatie in Vizitsa een ander appelfestival georganiseerd. In de werkplaats van de coöperatie, gevestigd in de oude dorpsschool, wordt er dan onder andere een wedstrijd voor de dorpsbewoners gehouden om te kijken wie de lekkerste appelzoetigheden maakt. Met als voornaamste ingrediënt de koning onder de appels, de Firiki, worden hier dan de meest heerlijke creaties op tafel getoverd.

Milies
De naam van een van de meest toonaangevende dorpen van Pilion is afgeleid van het Griekse woord appel 'mílo', meervoud 'míla', hieruit is de naam Milies ontstaan. De vele appelbomen die hier staan, en vroeger ook al stonden, waren hier de reden van. In het verleden werden de appels en het andere fruit dat hier werd geteeld, met het boemeltreintje van Milies naar Volos vervoerd, waar deze hun weg vervolgden. Tegenwoordig gaat het treintje niet meer zo ver, maar het oude spoor is nog wel te zien tussen de groene natuur van Pilion. U kunt nog wel met het treintje meerijden, deze gaat van Ano Lechonia omhoog door olijfboombossen, berghellingen en prachtige oude bruggen, met als eindstation het bergdorp Milies.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten