Me ton Savva stin Ellada

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Mijn verwondering deel ik met plezier met u de komende tijd.

Een wonderlijk evenement op Kefalonia

“Toen ik eens op Kefaloniá was, kreeg ik een bijzonder verhaal te horen. Ik ben geen liefhebber van slangen, maar ga u toch over een traditie met deze reptielen vertellen. In het dorp Markópoulo, in het zuiden van Kefaloniá, staat de Kimísis tis Theotókou. Ieder jaar, van 6 tot en met 15 augustus, vindt in deze kerk een wonderlijk evenement plaats.

Men schrijft de gebeurtenis toe aan een wonder dat zich jaren geleden afspeelde op de groene hellingen van de berg, net buiten het dorp. Er stond een boom in brand en de mensen uit het dorp probeerden het vuur te doven, zodat het zich niet verder kon verspreiden. Toen zij bij de boom kwamen, zagen zij de er een icoon van de Maagd Maria in de boom stond die totaal niet was aangetast door de vlammen. Dit terwijl de boom grotendeels in as was opgegaan. De icoon werd tussen de verbrande takken gehaald en naar het dorp gebracht. Daar begon men de icoon te eren met gebeden en bewondering. Toen het verhaal ook in de omliggende dorpen de ronde deed, kwamen ook deze bewoners om de icoon te bekijken en te vereren. Echter was de icoon de volgende dag verdwenen van de plek in het dorp en stond weer tussen de verbrande takken van de boom. De icoon werd weer naar het dorp gebracht en met dezelfde rituelen vereerd. Een dag later was de icoon weer verdwenen en wederom werd deze teruggevonden in de verbrande boom. Het kon niet anders zijn, dan dat de icoon op die plaats wilde zijn, dachten de bewoners van het dorp. Zij besloten om een kerk op die plaats te bouwen en de icoon hierin te plaatsen. Later werd er door nonnen de opdracht gegeven op deze plaats een klooster voor hen te bouwen. Toen zij nadat het klooster gereed was, werden aangevallen door piraten die hen wilden beroven van alles van waarde, baden zij God om hen en hun klooster te redden van de barbaren. Het wonder geschiedde; het klooster was plotseling omringd door duizenden slangen! De piraten konden dit natuurlijk geweld niet weerstaan en sloegen op de vlucht.

Sinds die tijd komen de slangen ieder jaar terug naar het klooster en dringen overal in de kerk door. Ze hangen aan de kandelaars en kronkelen zich rondom de iconen. De slangen laten zich aanraken, zonder iemand kwaad te doen. Om te bewijzen dat ze echt niets doen, laten de bewoners de slangen op hun hoofd en zelfs over hun gezicht kruipen.

Inmiddels wordt de komst van de slangen als een positief voorteken gezien. Als de slangen niet komen, zoals in 1940 en 1953, hangt hen een tragedie boven het hoofd. In deze jaren werd het eiland getroffen door aardbevingen.

Als 6 augustus nadert, trekken de dorpelingen erop uit om de eerste slangen op te sporen. Ze zoeken in het kreupelhout waar de slangen zich het liefst ophouden. Als de eerste slang gesignaleerd wordt, luidt men de bel om het dorp de vrolijke boodschap te melden dat de slangen weer gekomen zijn.

Wetenschappelijk gezien is het ook een wonder te noemen dat niemand door de slangen gebeten wordt op deze dagen. De soort slang is namelijk bekend als giftig. Alhoewel hun gif niet sterk genoeg is om heel veel last te veroorzaken. Alleen op deze dagen zijn de slangen volkomen beetdood. Ze laten met zich sollen zonder de dader hiervoor te straffen. Omdat men geen verklaring voor dit gebeuren kan geven, worden de slangen ook wel agiofido genoemd, letterlijk heilige slangen. De officiële naam is Telescopus Fallax. Mocht er een uw pad kruisen? Ze zijn grijs en hun huid is zacht als fluweel en worden tussen de 100 en 130 cm lang. Maar let op, alleen tussen 6 en 15 augustus zijn ze geheel onschuldig.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten