5 bijzondere meren in Griekenland
Griekenland heeft een groot aantal meren die, in tegenstelling tot de beroemde kustgebieden en eilanden, nog weinig bekendheid genieten. Onbegrijpelijk eigenlijk, want ze zijn beslist de moeite waard! Wij zetten er voor u een aantal op een rijtje.
De Prespa-meren
Het Prespa-merengebied is een uitzonderlijk natuurgebied dat uit 2 meren bestaat: het kleine Prespa-meer en het grote Prespa-meer. De meren worden gescheiden door een landtong en liggen op het drielandenpunt van Griekenland, Albanië en Noord-Macedonië. Gelegen op een hoogte van 850 meter zijn het de hoogste meren van tektonische oorsprong in de Balkan. Het gebied rond de meren heeft een rijke flora en fauna en wordt internationaal beschermd onder het Europese netwerk Natura 2000 en de Ramsar Wetland Conventie. In de bossen rond de meren treft u onder andere nog beren en wolven aan en vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de vele soorten zeldzame vogels zoals de kroeskoppelikaan, de roze pelikaan en de dwergaalscholver. Eveneens de moeite waard zijn de vele Byzantijnse kerkjes en kloosters die rond het meer bewaard zijn gebleven. Een interessante excursie is de boottocht over het grote Prespa-meer waarbij u een hoog in de rotsen gelegen kerkje met bijzondere muurschilderingen bezoekt. Het kerkje is alleen per boot bereikbaar en u heeft er een prachtig uitzicht over het meer. Een wandeling over de lange pontonbrug naar het eilandje Saint Achilleos in het kleine Prespa-meer is eveneens een bijzondere ervaring. Te midden van opvliegende pelikanen loopt u naar het eilandje waar u onder andere de fotogenieke overblijfselen van een Byzantijnse basiliek kunt bezoeken.
Het meer van Plastiras
Het in Centraal-Griekenland gelegen meer van Plastiras is inmiddels zo in het landschap opgenomen dat u haast zou vergeten dat het een van de grootste kunstmatige meren van Griekenland is. Het meer heeft een prachtige blauwgroene kleur die scherp afsteekt tegen de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Vanwege het idyllische landschap wordt het door de Grieken wel eens Klein Zwitserland genoemd. Het gebied is nog nauwelijks ontdekt door het toerisme en leent zich uitstekend voor buitenactiviteiten zoals wandelen, (water)fietsen, kanoën en paardrijden.
Het meer van Ioannina
Het meer van Ioannina, ook wel bekend onder de naam Pamvotida, behoort tot de oudste meren ter wereld. Het ligt in het noordwesten van Griekenland bij de stad Ioannina op een hoogte van 384 meter. Het meer wordt door natuurlijke bronnen uit het Mitsikeli-gebergte gevoed en is vanwege de unieke flora en fauna tot beschermd natuurgebied uitgeroepen onder het Europese netwerk Natura 2000. De weerspiegeling van de omliggende bergen in het meestal kalme water biedt een betoverend aangezicht en de inwoners van Ioannina komen er dan ook graag om te wandelen, te fietsen of om te relaxen op een van de vele terrasjes langs het water. In het midden van het meer ligt een eilandje dat vreemd genoeg geen naam heeft, ondanks het feit dat het nog steeds bewoond wordt. Het enige dorpje van het eilandje heeft nauwe schilderachtige straatjes en er zijn leuke winkeltjes met het beroemde zilverwerk van Ioannina. Eveneens een bezoek waard is het Ali Pasha museum dat een aardig beeld geeft van het verleden van de streek.
Het meer van Kournas
Het meer van Kournas ligt in een vallei aan de uitlopers van de Lefka Ori, tussen Chania en Retymnon, aan de noordkant van Kreta. Het is een relatief smal meer met een maximum lengte van zo’n 1100 meter en een breedte van 900 meter. Het is het enige zoetwatermeer van Kreta en wordt gevoed door twee onderaardse bronnen. Volgens de Griekse mythologie zou het meer ontstaan zijn doordat de goden als straf voor de het goddeloze gedrag van de dorpsbewoners het zo hard lieten regenen dat het dorp overstroomde. Alle bewoners verdronken, alleen de dochter van de priester van het dorp overleefde de ramp. Zij zou nog steeds elke nacht om 12 uur aan de oppervlakte komen om haar haren te kammen in het maanlicht. Het meer heeft een rijke flora en fauna en staat onder andere bekend vanwege de vele soorten alen, waterschildpadden, eenden en reigers die hier leven. Het water van het meer is helder en schoon en neemt door de verschillende dieptes en lichtinvallen alle mogelijke schakeringen van blauw en groen aan. In de zomer vormen de oevers van het meer op diverse plakken een smalle zandstrook waar u gebruik kunt maken van zonnebedjes en parasols. Een tochtje met een waterfiets geeft u een blik op het meer vanaf het water.
Het Drakenmeer
Te midden van een adembenemend mooi landschap ligt in de bergen van Epirus in het Zagoria-gebied het Drakenmeer. Dit op een hoogte van 2050 meter gelegen meer is een zogenaamd Alpenmeer en vormt een overblijfsel uit de ijstijd. Over de herkomst van de naam van het meer bestaan twee versies. Volgens de eerste versie heeft het meer zijn naam te danken aan de ‘draakjes’ die hier in het water leven: de zeldzame amfibie Triturus alpestris. De plaatselijke legendes echter wijten de naam van het meer aan de draak die hier ooit geleefd zou hebben. Tijdens de ruzies met een andere draak werd er flink met keien over en weer gegooid en de keien aan de oevers van het meer zouden hiervan de overblijfselen zijn. U kunt het Drakenmeer alleen te voet bereiken na een flinke wandeltocht van zo’n 4 uur. Een hele klim maar zeker de moeite waard!