Griekse voorgerechten
Niets zo gezellig en lekker als een tafel vol met Griekse voorgerechten. In Griekenland worden deze ‘orektika’ genoemd, ofwel gerechten die de eetlust opwekken. En dat doen ze zeker! Er zijn er teveel om op te noemen, maar graag geven we u hier een aantal van onze favoriete voorgerechten.
Griekse gerechten
Kreatopita
Deze Kefaloniaanse vleespastei, gevuld met hartig vlees, luchtige rijst en de zachte smaak van lokale majoraan, roept de warme herinneringen op van moeders keuken. Traditioneel werd pastei aan het begin van de week bereid, zodat het gezin er de rest van de dagen van kon genieten. Als men geitenkuddes had, werd het vlees van de bok gebruikt. Dit was zeldzaam vlees, omdat er minder bokken in de kudde waren. Oorspronkelijk was kreatopita dan ook alleen een gerecht voor speciale gelegenheden. Tegenwoordig is de pastei niet alleen een lekkernij voor bijzondere momenten, maar kunt u dit gerecht ook in de tavernes van het eiland proberen. In moderne varianten wordt het geitenvlees vaak vervangen door een mix van varkens- en rundvlees.
Recept kreatopita
Anthi
De gele courgettebloem is een smakelijk onderdeel van de Griekse menukaart en wordt op diverse manieren aangeboden. Zo kunt u ze onder andere gevuld met rijst, yoghurt of gefrituurd krijgen. Bij dit recept wordt deze laatste manier toegepast. De bloem wordt gevuld met een smakelijk kaasmengsel van feta, Parmezaanse/Goudse kaas, frisse muntblaadjes, ei en een snufje peper. Na het dichtvouwen wordt de bloem omhuld met een mengsel van zelfrijzend bakmeel en, verrassend genoeg, een beetje bier! Even in de pan op hoog vuur, en u kunt genieten van dit heerlijke bijgerecht.
Recept anthi
Dakos
Dit zomerse voorgerecht is een favoriet van velen en laat de smaak van zongerijpte Griekse tomaten volledig tot zijn recht komen. In Griekenland wordt voor Dakos traditioneel paximadi gebruikt, een tweemaal gebakken brood dat zorgt voor een extra knapperige textuur. De combinatie met feta en kruiden maakt de authentieke Griekse smaak compleet. Serveer het uiteraard met een scheutje Griekse extra vergine olijfolie.
Recept dakos
Kolokithokeftedes
Het valt misschien niet mee om tijdens uw vakantie in Griekenland dit overheerlijke voorgerecht te bestellen zonder over het woord te struikelen, maar in tegenstelling tot de lastige naam is het gerecht gemakkelijk te bereiden en staat het bovendien in een handomdraai op tafel. Het gaat hier om een soort courgettebeignets waar aromatische kruiden en eventueel een beetje feta aan zijn toegevoegd. Meestal worden ze geserveerd met een frisse dip van yoghurt en kruiden of tzatziki.
Recept Kolokithokeftedes
Tyrokafteri
De naam van dit voorgerecht, ook wel geserveerd als hapje, meze, bij een glaasje ouzo of raki, geeft aan dat het hier om een pittige kaasdip gaat. ‘Tyri’ betekent kaas in het Grieks en ‘kafteri’ staat voor heet, pittig. In bepaalde streken wordt deze dip ook wel ‘gtipiti’ genoemd. Dit is afgeleid van de manier waarop de ingrediënten gemengd worden. Het Griekse werkwoord gtipao (χτυπάω) betekent namelijk zoveel als kloppen, slaan. Er bestaan zoals gebruikelijk verschillende varianten op het basisrecept, zo worden er soms bijvoorbeeld rode paprika’s aan de feta toegevoegd.
Recept Tyrokafteri
Fava
De Grieken eten tijdens de vastenperiode graag fava, omdat de bonen een uitstekende vleesvervanger zijn. Fava wordt gemaakt van de bonen van de lathouri plant en is eenvoudig te bereiden. Als je het op de juiste manier maakt, zal de smaak je zeker verrassen. Serveer het met een scheutje olijfolie en vers brood, zoals de Grieken ook doen. Dit gerecht is niet alleen voedzaam, maar ook een heerlijke klassieker uit de Griekse keuken.
Recept fava
Dolmadakia
De geschiedenis van dit voorgerecht, toen nog ‘thria’ genoemd, gaat terug tot in de Griekse oudheid. Op een van de westelijke friezen van de Acropolis is zelfs te zien hoe de godin Hera uit de pan snoept, terwijl ze op haar hoede om haar heen kijkt. Na een lange reis door de geschiedenis staan deze gevulde druivenbladeren tegenwoordig bekend als ‘dolmadakia’. Deze naam is afgeleid van het Turkse woord voor vullen. Er bestaan verschillende varianten, waarbij het grootste verschil ligt in het wel of niet toevoegen van gehakt. Meestal worden ze echter zonder gehakt bereid.

Melitzanosalata
Er zijn waarschijnlijk maar weinig dips die zoveel varianten kennen als deze dip van aubergines. Vrijwel iedere taverne en ieder huishouden geven er een eigen draai aan. Soms worden de aubergines bijvoorbeeld fijngesneden, weer anderen geven een voorkeur aan het pureren van de aubergines. Een groot verschil in smaak geeft het wel of niet roken van aubergines. Het gebruik van gerookte aubergines is vooral kenmerkend voor de keuken van de kloosters op Mount Athos. De melitzanosalata van gerookte aubergines wordt dan ook vaak ‘agioritiki’, ofwel ‘afkomstig van de heilige berg Agios Oros’, genoemd.
Recept melitzanosalata
Saganaki
Dit heerlijke kaasgerecht heeft zijn naam te danken aan de kleine koekenpan, ‘saganaki’, waarin het bereid wordt. De meest bekende variant is de goudbruin gebakken kaasplak, maar eveneens niet te versmaden zijn bijvoorbeeld ‘sagakani garides’, garnalen met tomaat en feta, of feta in een pakje van bladerdeeg, overgoten met honing en bestrooid met sesamzaadjes. Voor de gebakken kaasplak wordt meestal kefalotiri, graviera of kaseri gebruikt, terwijl voor de overige saganaki gerechten feta de meest gebruikte kaassoort vormt.
