Griekenland Sportland
Paralympics 2016
Paralympische spelen zijn de Olympische spelen voor mensen met een lichamelijke handicap, beperking of hersenverlamming.
De Paralympics vinden altijd plaats in hetzelfde jaar als de Olympische spelen, en sinds 2012 ook in dezelfde stad. Dit jaar worden de Paralympische spelen dus in Rio de Janeiro gehouden, de hoofdstad van Brazilië.
In 2016 doen er in totaal 160 landen mee, waaronder Griekenland. Na een week staat Griekenland op de 26ste plaats, met 2 gouden, 2 zilveren en 4 bronzen medailles. Zie hieronder een overzicht van de tot nu toe behaalde medailles.
Sport Onderdeel Medaille Atleet
Atletiek Kogelstoten Goud Athanasios Konstantinidis
Atletiek Speerwerpen Goud Manolis Stefanoudakis
Atletiek Kogelstoten Zilver Dimitrios Senikidis
Rolstoelschermen Individueel sabel Zilver Panagiotis Triantafyllou
Atletiek Kogelstoten Brons Dimitrios Zisidis
Atletiek Kogelstoten Brons Dimitra Korokida
Bankdrukken 54 kg Brons Dimitrios Bakochristos
Boccia Paren Brons Griekenland
De Griekse atleten zullen nog tot 18 september 2016 in Rio de Janeiro blijven.
Marathon
De wereldwijd bekende hardloopwedstrijd is vernoemd naar de plaats Marathon, die op circa 42 kilometer ten noordoosten van Athene ligt. In de stad vond in 490 v.Chr. de Slag bij Marathon plaats. Tijdens deze veldslag werden de Perzen verslagen door de Grieken, wat het einde van de Eerste Perzische Oorlog betekende. De legende luidt dat Pheidippides, een Griekse boodschapper, naar de koning in Athene werd gestuurd met dit goede nieuws. Hij rende aan een stuk door en stierf bij aankomst van uitputting.
Eind 19e eeuw vonden de eerste moderne Olympische Spelen plaats en men besloot de marathon als onderdeel op te nemen. Tijdens deze wedstrijd liepen slechts 17 mannen een afstand van 40 kilometer, waarvan er 9 de finish bereikten. De afstand die tegenwoordig wordt gehanteerd, 42,195 kilometer, werd in 1921 officieel vastgesteld. De populariteit van het hardloopevenement groeit tot op de dag van vandaag.
Basketbal
Griekenland is een van de succesvolste basketbal-landen van Europa. Het nationale team heeft tweemaal de Eurobasket gewonnen (1987 en 2007) en zilver behaald op het WK Basketbal in 2006. Op clubniveau is Griekenland ook zeer succesvol. De afgelopen 10 jaar werd vijfmaal een Griekse basketbalclub kampioen.
2013: Olympiakos (Gri)
2012: Olympiakos (Gri)
2011: Panathinaikos (Gri)
2010: FC Barcelone (Spa)
2009: Panathinaikos (Gri)
2008: CSKA Moskou (Rus)
2007: Panathinaikos (Gri)
2006: CSKA Moskou (Rus)
2005: Maccabi Tel Aviv (Isr)
2004: Maccabi Tel Aviv (Isr)
Voetbal
Na basketbal is voetbal de grootste sport in Griekenland. Bekende clubs zijn Olympiakos, Panathinaikos, PAOK Athene en AEK Athene. In Nederland is de bekendste Griekse voetballer Nikos Machlas, die met Vitesse Europees topscoorder werd. Later speelde hij ook nog voor Ajax. Andere bekenden zijn Anastasiou (Roda JC/Ajax), Charisteas (Ajax) en K. Papadopoulos (Schalke 04). Het nationale elftal van Griekenland heeft zich sinds 1934 slechts 6 maal weten te kwalificeren voor het EK en WK. Waarvan 4 maal de afgelopen 10 jaar.
In 2004 had het nationale team van Griekenland nog nooit een wedstrijd gewonnen op een eindtoernooi. Op 12 juni tijdens de openingswedstrijd tegen gastland Portugal gebeurde het dan eindelijk. Griekenland won met 1-2 van Portugal. In de volgende wedstrijd werd er gelijkgespeeld tegen Spanje. Griekenland ging op basis van doelsaldo samen met Portugal verder naar de volgende ronde, Spanje was uitgeschakeld. Vervolgens werd Frankrijk verslagen in de kwartfinale met 1-0, in 106de minuut van de halve finale scoorde Griekenland de 1-0 tegen Tsjechië (Nederland werd in de andere halve finale uitgeschakeld door Portugal). In de finale geschiedde het wonder, Charisteas scoorde in de 57ste minuut de 1-0 tegen Portugal. Griekenland was Europees Kampioen.
Olympische spelen
Vanaf het jaar 776 v.Chr werden al in Olympia om de vier jaar sportwedstrijden gehouden. 2790 jaar later is dit uitgegroeid tot het allergrootste sportevenement ter wereld. Tussen de glooiende heuvels in het westen van de Peloponnesos, waar de rivieren Alfiós en Laléïko bij elkaar komen, ligt het stadje Olympía. Volgens geschriften werd het stadje al 1500 jaar v.Chr bewoond en 500 jaar later werd het een heiligdom, omdat oppergod Zeus vanaf de berg Olympus regeerde. Verschillende tempels werden gebouwd in Olympía om Zeus te eren. Zo ontstond ook het idee om in de zomer vijf dagen lang sportwedstrijden en religieuze ceremonieën te organiseren ter ere van Zeus. De Olympische spelen waren een feit.
De eerste Olympische spelen werden op een zandvlakte gehouden met alleen maar staanplaatsen rondom. De spelen waren echter al zo snel een succes dat er rond 350 v.Chr tribunes werden gebouwd voor 45.000 toeschouwers. Kenmerkend was de U-vormige bouw van de tribunes, zodat alle toeschouwers de atleten goed konden zien. De winnaar van de Olympische Spelen werd geëerd met een krans van olijftakken die vlakbij de heilige tempel van Zeus groeiden. Waardoor de sporters veranderden in helden en in hun eigen omgeving als goden vereerd werden.
De klassieke spelen werden vele jaren later door oorlogen opgeheven. Vijftien eeuwen later ontstonden in Europa initiatieven om de Olympische Spelen weer te laten herleven. Uiteindelijk was het Pierre de Coubertin in 1890 die een grootschalige herrijzenis van de Olympische Spelen inzette. Het Internationaal Olympisch Comité werd opgezet en de Olympische Spelen werden herboren in Athene tijdens de zomer van 1896. In de loop der jaren heeft Nederland ook verschillende successen gehad tijdens de Olympische spelen. Natuurlijk zitten de medailles van Kromowidjojo en Zonderland nog kakelvers in het geheugen. Maar herinnert u ook nog de namen Ada Kok en Anton Geesink?