Tsiknopempti

Tsiknopempti vormt een belangrijk onderdeel van de Griekse carnavalsperiode en wordt gevierd op de tweede donderdag van de ‘triodio’, de drieweekse periode voor het grote vasten voor Pasen begint.

/

Vrienden en familie komen op deze dag bijeen voor een feestelijke maaltijd in carnavalssfeer. Er wordt op deze dag veel buitenshuis gegeten en de meeste tavernes zijn al dagen van tevoren volgeboekt. De carnavalsversiering zorgt voor een vrolijke noot, kinderen flaneren trots met hun carnavalskledij en zowel binnen als buiten hangt overal de karakteristieke geur van gegrild vlees. Het is aan deze geur dat de dag zijn naam heeft te danken: ‘Tsiknopempti’ is namelijk afgeleid van de Griekse woorden ‘tsikna’, de walm van gegrild vlees en ‘pempti’, donderdag. Het menu bestaat traditioneel dan ook voornamelijk uit gegrild rood vlees en rode wijn, iets dat aan de naderende Pasen doet denken. Tsiknopempti vindt zijn oorsprong in vroegere tijden toen vlees in de meeste Griekse huishoudens nog bijzonder schaars was en veelal afkomstig van eigen dieren. Met het oog op de naderende vastenperiode en zonder moderne middelen als diepvriezers, werd op deze dag de laatste vleesvoorraad aangesproken opdat niets hiervan verloren zou gaan . Dat hiervoor een donderdag werd gekozen heeft te maken met het feit dat in de Grieks-orthodoxe kerk de woensdag en vrijdag het hele jaar door belangrijke vastendagen zijn. Tegenwoordig echter houdt lang niet iedereen zich meer aan de vastenperiode en ook is vlees geen uitzondering meer op tafel. De achterliggende gedachte van Tsiknopempti is daardoor enigszins verloren gegaan, maar voor de Grieken is het nog altijd een belangrijke dag die in het teken staat van een feestelijk samenzijn dat niet zelden tot in de late uurtjes doorgaat.

In sommige gedeeltes van Griekenland wordt Tsiknopempti niet alleen met een feestelijke maaltijd gevierd, maar kent men eveneens specifieke gebruiken. Zo worden er op Corfu de ‘Korfiatika Pegelotetsa’ gehouden. Pegelotetsa is een dialectvorm van het Griekse woord voor roddels en het gaat hier om een soort openluchtvoorstellingen die veel weghebben van de commedia dell’arte. Acteurs weten met hun grappen en grollen de lachers op hun hand te krijgen en drijven tijdens de voorstellingen de spot met bekende persoonlijkheden en maatschappelijke misstanden. De voorstellingen vormen een vast onderdeel van het carnaval op Corfu en trekken jaarlijks veel publiek.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten