Korission lagune

Corfu

In het zuidwesten van Corfu ligt de Korrision lagune. Deze lagune is niet alleen de grootse van het eiland, maar vormt eveneens een uniek natuurgebied met een rijke flora en fauna. Van weelderig begroeide duinen tot uitgestrekte zandstranden en een zeldzaam cederbos, dit lagunegebied is het ontdekken waard.

  • korission lake sn (3).jpg
  • korission lake sn (2).jpg
  • korission lake ag (4).jpg
  • korission lake ag (1).jpg
  • korission lake ag (2).jpg
  • korission lake ag (3).jpg
  • korission lake sn (1).jpg
/

Een eerste blik op de Korission lagune doet vermoeden dat het hier niet om een lagune, maar om een meer gaat. Zelfs in een groot aantal reisgidsen wordt de lagune een meer genoemd. Dit is niet helemaal ten onrechte, want oorspronkelijk was dit ook een meer. Wie echter goed kijkt, ontdekt een smal kanaal, Tayo genoemd, dat het meer met de zee verbindt. Dit kanaal werd in 1923 aangelegd om de doorgang van vissers en hun vissersboten te vergemakkelijken.

Het kalme water van de lagune wordt van de zee gescheiden door een 6 kilometer lange strook zandduinen, veelal begroeid met struikgewassen zoals de jeneverbes. Sommige van deze duinen zijn door de eeuwen heen veranderd in massieve gesteentes. De duinenreeks biedt beschutting tegen de golven en draagt hiermee bij aan de bescherming van het gevoelige ecosysteem van de lagune. Vanwege de rijke flora en fauna valt deze tegenwoordig onder bescherming van NATURA 2000.

Aan de oevers van de lagune grenst een uniek cederbos. De cederbomen gedijen hier uitstekend in de zanderige bodem, net als wilde bloemen zoals orchideeën, meer dan 14 soorten, en zandlelies waaronder de zeldzame Pancratium Maritimum. De Korrision lagune is eveneens een belangrijk gebied voor migratievogels die op doortocht tussen Afrika en Europa zijn. Er werden hier al meer dan 126 verschillende vogelsoorten, waaronder aalscholvers, grote zilverreigers, wilde eenden en flamingo’s gespot. Laatstgenoemde worden hier bijna het hele jaar door aangetroffen.

De zandduinen rond de lagune gaan over in prachtige zandstranden. Zo grenst het gebied aan de stranden van Issos en Halikounas, beide met goudgeel zand en helder, ondiep water. Doordat deze stranden onder beschermd natuurgebied vallen, zijn beach bars en strandbedden hier, op enkele kleine stukken na, niet toegestaan. Houdt u van ruimte en rust, dan komt u hier zeker aan uw trekken.

Door het lagunegebied zijn diverse wandelpaden uitgezet waar u kunt genieten van de omgeving en het getjirp van de vele vogels. Een bekende en weinig veeleisende route is de lusvormige route van ongeveer 12 kilometer. Deze begint vanuit het westen en loopt onder andere langs het strand van Halikounas. De wandelaar passeert de smalle opening waar de lagune in verbinding met de zee staat om hierna via het cederbos zijn weg richting het strand van Issos voort te zetten. Vervolgens leidt de route terug naar het beginpunt.

op de kaart

Accommodaties op Corfu

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten