Pefki, Evia
Deze langgerekte badplaats ligt aan de noordkust van Évia in een landelijke omgeving. Druivengaarden zijn hier in grote hoeveelheden aanwezig. De plaats kwam pas tot ontwikkeling sinds midden jaren ’60.
Het strand was destijds bezaaid met wrakstukken van schepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren vergaan voor de kust. Nadat men deze op ging ruimen kwam men tot de ontdekking dat hier een prachtig strand lag. De eerste tavernes vestigden zich aan dit strand dat zich over een lengte van 2 kilometer uitstrekt langs de kust. Inmiddels is Pefkí uitgegroeid tot een gezellige badplaats waar de Grieken graag hun vakantie doorbrengen.
Lees verderMeer over Pefki
Een reeks van tavernes en kafenions sluiten op elkaar aan en bieden de inwendige mens een aangenaam scala aan mogelijkheden. Traditie en modern vermaak gaan hier hand in hand. Zo kan het maar zo voorkomen dat er door de lokale bevolking geoefend wordt met traditionele dansen op inheemse muziek, gadegeslagen door de overige bewoners.
Pefkí is als het ware aaneengeklonken met de vissersplaats Asmíni en het een kilometer landinwaarts gelegen Artimísio. Voor de kust van Artimísio werd de strijd tussen de Grieken en de Perzen gestreden (480 v.Chr.). De Grieken kwamen met 270 schepen op het strijdtoneel terwijl de Perzen maar liefst 1207 schepen in de strijd gooiden. Gelukkig waren de weergoden de Grieken goed gezind en stond er een stevige wind. Deze wind joeg veel Perzische schepen tegen de kust van Pilion en zonken ter plekke. Het duurde drie dagen voordat de Grieken de overwinning in hun zak konden steken.
Dat hier meer schepen vergaan zijn gedurende de geschiedenis mag duidelijk zijn. Het was een gevaarlijk punt. In 1928 haalden twee vissers van Skiáthos hier een bronzen sculptuur uit het water, waar het meer dan 2000 jaar op de bodem van de zee heeft gelegen. Het was een meer dan 2 meter hoog beeld van de god Poseidon. Het is momenteel tentoongesteld in het Archeologisch Museum in Athene. Gelijktijdig werden de eerste delen van het eveneens kolossale beeld De Ruiter van Artimísio opgevist. Na verloop van jaren slaagde men erin alle delen boven water te krijgen. Ook dit beeld is te zien in het Archeologisch Museum in Athene.
Artimísio zou ter ere van de godin Artemis ontstaan zijn. Zij was de dochter van Zeus en Leto en tweelingzus van Apollon. In de buurt van de kapel van Ágios Geórgios zijn nog restanten van haar tempel.