Lionda

Kea

Net buiten de hoofdstad Ioulída, vlakbij de Kounderis-bron, ligt het beeld van de Leeuw van Kéa, of zoals de Grieken zeggen Liónda. Halverwege een berghelling bezaaid met olijf- en vijgenbomen lijkt dit 6 meter lange, uit steen gehouwen beeld uit te kijken over de omgeving.

  • lionda, de leeuw van kea, griekenland
  • lionda, de leeuw van kea, griekenland
  • lionda, de leeuw van kea, griekenland
/

Ooit was Kéa rijk aan water en bronnen en werd het ook wel Hydroussa genoemd. Waternimfen beheersten het vruchtbare eiland, dat een grote schoonheid kende. De goden waren echter jaloers en zonden een leeuw naar Kéa. Al zwervend over de heuvels en door de valleien verjaagde deze leeuw de nimfen. Het gevolg hiervan was dat rivieren uitgeput raakten en het eiland verdorde. De bewoners van Kéa vroegen toen de halfgod Aristéos, zoon van de nimf Kiríni en de god Apóllo, om hulp. Hij keerde naar het eiland en bovenop de Profítis Ilias bouwde hij een offeraltaar ter ere van Ikmaíos Zeus, god van de regen. De leeuw werd verslagen en het lot keerde, waardoor Kéa weer vruchtbaar werd en de natuur tot leven kwam.

Vandaag de dag herinnert het beeld van de Leeuw van Kéa aan deze tijd. Het mysterieuze eraan is dat de maker onbekend is gebleven en de leeuw een grimas heeft. Of dit intentioneel zo werd gemaakt of dat het een gevolg is van verwering door de jaren heen blijft tot op de dag van vandaag voor iedereen een raadsel. Het zorgt in ieder geval voor een bijzondere aanblik.

op de kaart

Accommodaties op Kea

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten