De Katavothres van Kefalonia

Kefalonia

Net iets buiten Argostoli bevinden zich de beroemde ‘katavothres’, zinkgaten, van Kefalonia. Zeewater verdwijnt hier in de aarde om op mysterieuze wijze aan de andere kant van het eiland letterlijk weer boven water te komen.

  • Katavothres Kefalonia
  • Katavothres Kefalonia
  • Katavothres Kefalonia
  • Katavothres Kefalonia
  • Katavothres Kefalonia
    Vuurtoren van Agioi Theodoroi
/

Zinkgaten komen uiteraard niet alleen op Kefalonia voor, maar wat de verdwijngaten op dit eiland zo bijzonder maakt, is dat ze onder het zeeoppervlak liggen en dat het zeewater vervolgens onder de grond vanuit het westen naar het oosten van het eiland stroomt. In 1835 nam de Engelsman Stevens als eerste dit fenomeen waar. Hij wist nog niet dat het water aan de andere kant van het eiland in zee uitkomt, maar praktische ingesteld als hij was besloot hij de krachtige waterstroom uit te buiten en bouwde een watermolen. In 1857 kwam hier nog een tweede watermolen bij. Gedurende de periode 1917-1922 werden de molens gebruikt om graan te malen voor de plaatselijke bierbrouwerij. Helaas werden beide molens in 1953 verwoest en het waterrad wat we hier nu nog zien is het enige dat overbleef.

Vastbesloten meer te weten te komen over het raadselachtige fenomeen op Kefalonia, reisden twee Oostenrijkse geologen van de Universiteit van Graz in 1963 naar het eiland. Om te kijken waar het zeewater nu eigenlijk bleef, voegden zij een onschadelijke kleurstof aan de waterstroom toe. Tot hun grote verbazing werden twee weken later aan de andere kant van het eiland bij Karavomilos en in de grot van Melissani sporen van het gekleurde water aangetroffen. Het water had ondergronds een afstand van ruim 15 km afgelegd! Een vraag die velen sindsdien bezighoudt, is hoe het mogelijk is dat het water naar het hoger gelegen Karavomilos stroomt. Een groot aantal wetenschappers zoekt de verklaring in een natuurkundige theorie: doordat het zoute zeewater onder de grond vermengd wordt met vers regenwater verandert het zoutgehalte van het water. Dit zou drukverschillen tot gevolg hebben die op hun beurt stroming veroorzaken.

De katavothres liggen 2,5 km ten noorden van Argostoli en zijn uitstekend te combineren met een bezoek aan de oude vuurtoren van Agioi Theodoroi. De zonsondergang op deze plaats staat bekend als een van de mooiste van heel Kefalonia!

op de kaart

Accommodaties op Kefalonia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten