Fort van Santa Mavra

Lefkas

Net voordat het eiland Lefkas bereikt wordt, nog voor het begin van de drijvende brug, is aan de linkerkant het indrukwekkende fort van Santa Mavra te zien. Het stamt uit 1300 en werd door een Italiaan gebouwd om de nieuwe hoofdstad te beschermen.

Het is goed bewaard gebleven en dat wat minder was, heeft men zorgvuldig gerestaureerd. In 1294 werd het in beslag genomen door de Frankische ridders en kreeg het de naam Santa Mavra. In die jaren, en dit duurde tot aan de verovering door de Venetianen in de 16e eeuw, werd het eiland Lefkas als het gelijknamige fort Santa Mavra genoemd. De Turken zorgden in 1487 voor de bouw van een aquaduct en een brug die voor een verbinding met de stad zorgden. De brug bestond uit diverse arcades en stak de lagune over naar het aan de kust gelegen Kalkani. Dit spectaculaire bouwwerk heeft de verwoestende kracht van verschillende aardbevingen helaas niet kunnen weerstaan.

Vandaag de dag is er bij een bezoek aan dit fort de kerk van Santa Mavra te bezichtigen. Deze werd gebouwd in de 15e eeuw. Na de bouw heeft de kerk ook dienst gedaan als moskee tijdens de Turkse overheersing. Tevens zijn er nog delen zichtbaar van de verwoeste verbindingsbrug die de Turken bouwden. De leeuw van San Marco die de Venetianen tijdens hun heerschappij boven de ingang plaatsten is helaas niet meer zo goed te zien.

De grootste schade is veroorzaakt door een grote brand die woedde in 1888. Daarna werden de restanten gerenoveerd en werd het fort gebruikt als plaats voor vluchtelingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het aangevallen en bommen zorgden wederom voor verwoesting. Het fort fungeert tegenwoordig regelmatig als openlucht theater voor optredens van bekende artiesten. In de zomermaanden is het een gewilde plaats voor het organiseren van concerten. Vandaag de dag is het kasteel open voor toeristen en herbergt het tevens diverse culturele evenementen tijdens het zomerseizoen.

op de kaart

Accommodaties op Lefkas

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten