Smaak van Pilion

Pilion

Centraal in Pilion ligt het dorp Vizitsa. Hoewel het dorp zelf beschermd erfgoed is, liggen de echte schatten in het landschap eromheen. Appelbomen, vijgenbomen en tomatenstruiken, om er maar een paar te noemen. Hiervan maken de vrouwen van het dorp de lekkerste zoetigheden. Neemt u er eens een kijkje.

  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
    Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
    Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
  • Vrouwen van Vizitsa
    Vizitsa
/

Stelt u zich voor: een dorp met oude herenhuizen, met in het midden een plein met platanen, en de kalderimi die u kronkelend tussen de bomen door leiden. Het is niet zo gek dat het bergdorpje Vizitsa een beschermde status heeft gekregen. Maar zonder de rijke natuur eromheen had het dorp nooit zo veel tradities gehad. Eikenbomen, walnootbomen en kastanjebomen: als u er niet tussendoor wandelt, had u nooit kunnen geloven dat er zo veel tinten groen bestonden. Kleine rode en paarse vruchtjes verraden dat er ook kersenbomen tussen staan.

Landbouwcoöperatie, vrouwen uit Vizitsa


Om de tradities van Vizitsa te begrijpen, gaan we, hoe kan het ook anders in Griekenland, terug naar een mythisch verhaal. Volgens de mythologie was Pilion namelijk het zomerverblijf van de Griekse goden. En laat het nou net zo zijn dat de goden een voorliefde hadden voor appels. Ze hielden er zó veel van, dat Hera, godin van het huwelijk en vrouw van oppergod Zeus, aan Zeus vroeg of hij niet een gouden appel wilde maken. En dit deed hij. De appels werden op deze manier natuurlijk plotseling heel veel waard, dus vroeg Hera de nimfen of zij de appels wilden bewaken. Deze nimfen werden de Hesperiden genoemd, de nimfen van de avond en het gouden licht van de zonsondergang. Geïnspireerd door deze mythe hebben de vrouwen uit Vizitsa een landbouwcoöperatie gevormd. Ze noemden de coöperatie de ‘esperides’. Ze bewaken dan misschien geen gouden appels, maar wel de regionale traditie. De vrouwen gebruiken het fruit uit de regio in de generaties-oude recepten. Ze maken zoete marmelade, likeurtjes, koekjes en ‘glykó tou koutaliou’, letterlijk ‘zoetigheid van de lepel’, fruit of groente in siroop.

Chilopites, lokale pasta


Van vijgen tot walnoten, en van kersen tot pompoenen en tomaten: in het landschap van Vizitsa vindt u het allemaal. En zelfs de bloesem van de pistacheboom, gepekeld in potjes, is een lokale lekkernij. En wat dacht u van de Griekse variant van handgemaakte pasta, gemaakt met verse eieren, tarwegriesmeel en geitenmelk. Dit is een grove soort pasta die in Griekenland, en speciaal in Pilion, ‘chilopites’ heet. Alle producten bereiden de vrouwen zonder kunstmatige stoffen, met verse ingrediënten uit de omgeving. In de zomer zijn er veel concerten en festivals in Pilion, en als er érgens een uitgelezen moment is om deze lekkernijen te proberen, dan is het wel onder het genot van livemuziek, in de frisse buitenlucht onder de warme zon en de helderblauwe hemel. U kunt hen bezoeken in hun coöperatie midden in het dorp Vizitsa.

op de kaart

Accommodaties op Pilion

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten