Loukoumi

Syros

U kent het misschien wel: Turks fruit, of zoals de Grieken zeggen ‘loukoumi’. Op Syros maken hun eigen versie van deze mierzoete, kleurrijke loukoumi. Kyria Dina heeft het ambacht al als kind van haar vader geleerd. Wat is er nou leuker voor een kind dan snoepjes maken?

  • Loukoumi
  • Loukoumi op Syros
  • Loukoumi op Syros
  • Loukoumi3
  • Loukoumi op Syros
  • Loukoumi op Syros
  • Loukoumi op Syros
  • Loukoumi op Syros
  • Loukoumi op Syros
  • Loukoumi op Syros
  • Loukoumi op Syros
/

Het is eigenlijk helemaal niet vreemd dat Syros haar eigen soort Turks fruit heeft. Het eiland is namelijk lange tijd een toevluchtsoord geweest voor vluchtelingen. In 1823 kregen Griekenland en Turkije een geschil en moesten alle Grieken die in Smyrna, het huidige Izmir, woonden het land verlaten. Velen van hen vluchtten naar Chios en toen de Turken dat eiland onder vuur namen, vertrokken zij naar Syros. Zo ook de vader van Kyria Dina, Giorgos Sicrotis.
Giorgos heeft het ambacht van loukoumi maken geleerd toen hij nog in Smyrna woonde. Eenmaal aangekomen op Syros vond hij aansluiting bij de groep vluchtelingen die al op het eiland woonde. In 1928 opende hij zijn eigen ‘laboratorium’, zoals hij het altijd noemde. Toen hij trouwde en vier kinderen kreeg, leerden ook zij het ambacht. Kyria Dina, een van zijn dochters, vertelt dat zij al toen ze klein waren, moesten leren hoe ze álle taken die voorkwamen in het laboratorium moesten doen. “Er was veel concurrentie. Er waren toen ik klein was alleen al in Ermoupolis wel 33 plekken waar loukoumi werd gemaakt!”

Geheime ingrediënten voor het maken van loukoumi


Op Syros gebruikten ze mastiek, hars dat afkomstig is van de mastiekboom, voor het maken van loukoumi. Op Chios werd de beste kwaliteit mastiek gevonden. Het duurde niet lang voordat de loukoumi van Syros bekend was in heel Europa, en later zelfs wereldwijd. En er zijn twee geheimen bij het bereiden, vertelt Kyria Dina. “We gebruikten water uit de Agios Athanasios-bron, dat zout zeewater met zoet water mengde. Vervolgens werd het recept gekookt in een koperen pot. Tegenwoordig doen niet veel mensen dit meer, maar dan werkt het toch niet helemaal zo goed als het koper.” Wil je weten of de loukoumi met glucose is gemaakt of volgens de traditionele wijze? Doop het snoepje in een glas water. Als het helemaal oplost, zit er glucose in.

Suiker in plaats van zout


Kyria Dina heeft goede herinneringen overgehouden aan het maken van de snoepjes. “Toen ik een tiener was, ging ik vaak met andere kinderen zwemmen. Ik ging zo van het werken in het laboratorium naar de zee toe, helemaal bedekt met de suiker van de loukoumi. De andere zwemmers grapten altijd dat er bij ons suiker in de zee zat in plaats van zout, zó veel suiker kwam er van ons af!”

op de kaart

Accommodaties op Syros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten