Molivos, Lesbos
Na de laatste bocht van de toegangsweg naar het noorden van Lesbos is het zicht op Molivos adembenemend. De rode daken van de huizen steken kleurig af tegen de blauwe lucht terwijl de imposante burcht als een kroon hoog boven het stadje uittorent. Nog even en u komt aan in een van de meest charmante plaatsjes in de Egeïsche Zee, bekend om de schilderachtige ‘sokakia’, steegjes en de gezellige kleine haven.
Trek uw gemakkelijke schoenen aan en wandel door de geplaveide straatjes met bougainvilles en wijnranken naar het lieflijke vissershaventje terwijl u onderweg de traditionele architectuur bewondert. Deze plaats heeft alles om een goede tijd op het eiland te beleven.
Lees verderMeer over Molivos
Molivos of Mythimna is de meest noordelijk gelegen stad op Lesbos. De naam Mythimna is de oude naam van de stad en wordt ook vandaag de dag veelvuldig door de bewoners van Lesbos gebruikt. Ook op de bewegwijzering over het eiland is deze naam overal te vinden. De naam stamt uit het mythologische tijdperk. De stad zou vernoemd zijn naar een van de vijf dochters van koning Macaros, Mythimna.
Molivos vleit zich tegen de hellingen van de kleine berg met op de top het Kastro. Het Kastro is gebouwd door de Byzantijnen en later door de heersende Genuezen gerenoveerd in het midden van de 14e eeuw. Andere overblijfselen uit het verleden zijn oude muren in de stad, historische huizen, een Romeins aquaduct en een aantal sarcofagen. Het kasteel is ’s avonds rijkelijk verlicht en biedt dan een nog mooiere aanblik dan bij daglicht. De smalle trapstraatjes en de met kinderkopjes geplaveide wegen leiden in een wirwar tegen de berg op naar het kasteel. Het is een hele klim maar het uitzicht vergoedt de tocht rijkelijk. Ook de huizen in de typische architectuur van Lesbos maken de tocht de moeite waard. Op de stoepjes zitten de vrouwen met elkaar te praten en kijken verbaasd naar de bezoekers die de klim naar boven maken. In de straat langs de kust en in de daarachter liggende straatjes, hebben zich diverse winkeltjes en tavernes gevestigd en is het een gezelligheid van belang. De kustweg wordt in de avonduren afgesloten voor autoverkeer zodat een wandeltocht met uitzicht op de zee, nog aangenamer gemaakt kan worden. Zonder voorbij gegaan te zijn aan de traditie van het dorp, kent Molivos voldoende faciliteiten om de bezoeker een vakantiegevoel te geven.
De woningen zijn voornamelijk volgens de traditionele architectuur van Lesbos gebouwd. Dit houdt in dat ze bestaan uit twee verdiepingen en een dak met dakpannen hebben. De muren zijn opgetrokken uit een steensoort afkomstig uit de bergen en vormen zo een geheel met hun achtergrond. Vele stammen uit de 18e eeuw en diverse van deze huizen vallen onder monumentenzorg. Ze worden goed onderhouden om zo het historisch beeld van de stad goed vast te kunnen houden.
Verschillende overblijfselen in en rond de stad doen herinneren aan vervlogen tijden. Men hoeft hier geen schop in de grond te steken, of men stuit op het verleden. Aan het begin van de stad ligt een grote opgraving die onlangs aan het licht is gekomen. Tevens heeft Molivos een bibliotheek waar meer dan 10.000 oude boeken en manuscripten bewaard worden. In het gemeentehuis is een interessante archeologische collectie te bezichtigen. Verder kent Molivos een aantal kerken die de moeite van een bezoek zeker waard zijn. Zo zijn er de Taxiarchiskerk uit 1795, de Agia Kyriaki-kerk en de Agios Panteleimon-kerk uit 1844.
De olijven speelden altijd een grote rol op het eiland. Ook in Molivos was dit een belangrijke bron van inkomsten. Op diverse plaatsen zijn nog oude persen te vinden waar de olie uit de olijven geperst werd. Zo is er bij het kleine strand van Molivos een toren te zien die de plaats van een dergelijke oude pers aanduidt. Tegenwoordig is in de omliggende gebouwen een hotel gevestigd. Ook in het kantoor van de agent van Ross Holidays zijn nog delen van deze oude persen te bewonderen.
Dat in Molivos de god Dionissos veelvuldig aanbeden werd is nog steeds te merken. De inwoners van deze stad laten het alcoholische vocht rijkelijk vloeien tijdens hun vele uitgaansavonden. Het is algemeen bekend dat de muzikale vaardigheden van deze inwoners goed ontwikkeld zijn. Ook levert de plaats sinds lange tijd inspiratie aan schrijvers en dichters. Zo kunt u op de terrassen de meest bekende hedendaagse tekstschrijvers tegen het lijf lopen. Lesbos, en zeker het noorden, is nog steeds een geliefd oord voor creatieve mensen.
De stranden van Molivos zijn klein en bieden de zwemmers een heerlijke verkoeling. In de stad zelf is in het lagergelegen gedeelte een strand met bedjes te vinden. Voor hen die meer waarde hechten aan de rust van kleine strandjes zijn de stranden richting Eftalou een aanrader. Ook snorkelaars kunnen hier hun hart ophalen. Langs de rotsen leven diverse vissoorten en het water is er helder als kristal.
Als de avond aanbreekt is er geen ontkomen meer aan. Een volta, tocht, langs de gezellige kustweg geeft een keur aan mogelijkheden om een maaltijd te gebruiken. Uiteindelijk komt men in de gezellige haven waar veel vissers volgens traditie te werk gaan. In de schemering verlichten kleine lantaarns de boten die zij aan zij liggen te dobberen. Ze maken zich klaar om uit te varen in de diepe nachtelijke uren. Ook in de ochtend, als de vissers terugkeren met hun verse visvangst, is het een prachtig schouwspel. De verse voorraad wordt vervolgens afgeleverd bij tavernes in de haven en over het eiland. Een tocht naar de keuken laat zien welke vis ligt te wachten voor een duik op de grill of in de pan. Natuurlijk kan ook de vleesliefhebber een goede keuze maken uit de menukaart, maar vis is in de haven logischerwijs nummer één. De overige straten van Molivos bieden naast de diverse keur aan winkeltjes ook heerlijke restaurants. Van eenvoudig tot apart, het is er allemaal aanwezig. De inwendige mens wordt hier op zijn wenken bediend. Als het eten dan is gezakt, is een bezoek aan de bouzouki-plaats een belevenis. De Griekse muziek gaat hier tot in de late uurtjes door en een betere plaats om een Griekse avond te beleven is er ons inziens niet.